Начало История на медицината Откритие на лечебните бактерии и свойства на киселото мляко през 1905 година, 1 част

Откритие на лечебните бактерии и свойства на киселото мляко през 1905 година, 1 част

От 1905г.

Откритие на лечебните бактерии и свойства на киселото мляко през 1905 година, 1 част - изображение

Нека си го кажем направо – нашето кисело мляко е известно по целия свят. То се отличава от другите млечнокисели продукти със своя специфичен вкус, аромат, хранителни, диетични и лечебни качества.
Нека обаче се върнем назад във времето, за да проследим любопитни детайли от историята на киселото мляко в "амплоато" му на лечебен продукт. И така, през далечната 1905 г. Стамен Григоров е направил значимо научно откритие, изяснявайки каква е причината за подквасването на млякото. След това откритие професор Масол, който е работил с д-р Грогоров, спешно е писал на своя руски колега - професор Иля Мечников, който е работил по това време в института "Пастьор" в Париж. В кореспонденцията си Масол е написал:

"Моят асистент, българинът Стамен Григоров, се отличава с голяма упоритост в научно-изследователската си работа. ... След многобройни и последователни опити в моята лаборатория той успя да открие и изолира "причинителя" на българското мляко. При това подквасата му бе дошла направо от България. Ти работиш, вдъхновен от стремежа да намериш средство, с което да се продължи човешкият живот. След твоите забележителни „фагоцити”, помисли за българското кисело мляко и за този пръчковиден бацил, който откри Григоров и който аз лично видях под микроскопа. Може би той ще ти бъде полезен".

В работния процес Стамен Григоров се натъкнал на още две любопитни бактерии – един вид стрептобацил и един микрокок – т.нар. „Streptococcus thermophilus”. Наред с лактобацила, те живеят в симбиотично отношение.

На снимката може да видите как е изглеждал Иля Мечников

Отговорът на професор Мечников не закъснял. Руският именит учен бързо изпратил отговор на проф. Масол. Той изпратил покана за посещение на института "Пастьор" до Стамен Григоров. Пред публика нашият сънародник изнесъл доклад за своето откритие - лактобацилът. Вместо доказателство, той донесъл със себе си кисело мляко и микроскоп, предназначен за скептиците. Ръководството на парижкия институт възложило на проф. Мечников да потвърди откритието на нашия сънародник, да защити истинността на откритието с името си и редовно да докладва за резултатите на българина пред съвета на институцията.

След това на бял свят се появил трудът "Няколко думи за киселото мляко", отпечатан в Доклади на Френската академия на науките (през 1908 година). Скоро след това Коенди, Микелсън, Лурсън и Коен, които били асистенти на Иля Мечников, наименували открития от Григоров микроорганизъм – "Bacillus bulgaricus".

За съжаление, не могат да се открият категорични данни и доказателства, разказващи за най-ранния произход на българското кисело мляко. Въпреки това, може да се приеме, че този продукт води началото си от нашите тракийски предци, живели преди около 4000 години. Траките открили, че ферментиралото мляко може да бъде съхранено по-продължително време от прясното. След прибавянето на ферментирало мляко към подвареното прясно, се получавал продукт, известен като квасено мляко. Посредством системното приготвяне на "квасеното мляко" по естествен път се селекционирали млечнокиселите бактерии в киселото мляко – "Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus" и "Streptococcus thermophilus".

С научното изследване на качествата на киселото мляко се заел лично Иля Мечников. Той считал, че специфичната активност на гнилостните микроорганизми в човешкия чревен тракт би могла да бъде намалена чрез "разселването" на млечнокисели бактерии в чревния тракт. Те са в състояние да синтезират млечна киселина, спирайки развитието на гнилостните микроорганизми. По този начин теорията на Мечников, стремяща се да обясни влиянието на киселото мляко върху организма на хората до известна степен съумяла да обясни дълголетието на много наши сънародници.

И така, около 100 след работата на Иля Мечников, немалка част от полезните качества на киселото мляко били разкрити, а този факт се оказал фактор за медицинското приложение на нашето национално съкровище. Нека обобщим:

- консумацията на кисело мляко е „виновна” за забавянето на процесите на стареене на човешкия организъм. Бактериите в него си взаимодействат с микрофлората в червата, атакувайки опасните бактерии, причиняващи стареене. Това откритие станало факт още през далечната 1908 година благодарение на Иля Мечников. Ученият сравнил наличните данни относно продължителността на живота в някои страни, откривайки че процентът сред българи-дълголетници е много висок. Руският учен свързал тази тенденция с факта, че българите редовно консумират кисело мляко. Теорията на Мечников, която и до днес е в употреба, се ползва с широка подкрепа сред учените, е че стареенето е виновно за натрупването на отровни вещества в организма, които са резултат от действието на гнилостни бактерии в червата.

- киселото мляко е сред най-добрите източници на калций, който освен че се усвоява лесно, е важен за здравето на костите и зъбите. Когато този минерал липсва в човешкия организъм, костното вещество се постепенно се разрежда, повишава се рискът от лесното възникване на фрактури. Това състояние (остеопороза) се появява по-често при жените.

- бактериите в киселото мляко стопират синтезирането на канцерогенни агенти, ограничаващи мутациите и образуването на туморни клетки. Превантивното действие на киселото мляко повлиява за предотвратяването на развитието на определени видове тумори (доказано е по научен път чрез експерименти). По време на експериментите станало ясно, че млечнокиселите бактерии намаляват ракообразуващите агенти и взаимодействат с ензими в правото черво, което показва, че те имат потенциал да защитават организма от развитието на някои видове рак.

- киселото мляко притежава изразено пробиотично действие, влияещо положително на стомаха и червата. Целебният му ефект при стомашни неразположение е "разкрит" за пръв път през 16-ти век, когато според историческите сведения, този продукт е пренесен в Западна Европа. В писмения труд на проф. Христо Чомаков "Българското кисело мляко – здраве и дълголетие" е описано, че лечител съумял да изцери постоянното стомашно неразположение на френския крал Франсоа Първи, включвайки в хранителната му диетата киселото мляко.

- киселото мляко притежава прочистващ ефект и подпомага възстановяването на организма от неприятното въздействие на летните стомашно-чревни неразположения, редуцира и риска от развитието на сериозни чревни инфекции при децата, особено когато малчуганите са лекувани с антибиотична терапия;

- млечно-киселите бактерии в българското мляко помагат за подобряването на имунитета и за борбата с инфекциите. Полезните живи млечни бактерии, съдържащи се в киселото мляко поддържат имунната защитна бариера на организма. Освен това, продуктите, образуващи се от жизнената дейност на полезните бактерии, също възпрепятстват развитието на опасните микроорганизми, предизвикващи болести. Киселото мляко подпомага понижаването на високата телесна температура, намалява степента на алергичните реакции и случаите на свръхчувствителност към млякото.

- киселото мляко е "виновно" за успешната превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Бактериите в него притежават антисклеротично влияние, тъй като имат способността да понижават нивото на серумния холестерол. При процесите на ферментация, които са следствие от жизнената дейност на бактериите в киселото мляко, от белтъците на прясното, се формират биоактивни пептиди, за които станало ясно, че понижават кръвното налягане и възпрепятстват образуването на кръвни съсиреци. Калцият в млякото също е способен да понижи кръвното налягане. Пациентите, които вече са развили сърдечно-съдови заболявания следва да приемат по-нискомаслени млека.

- млякото и млечните продукти редуцират рисковете от появата на кариеси. Добре е да се има предвид, че прясното мляко има алкална реакция, освен това то неутрализира киселините, получаващи се вследствие на ферментацията на захарите в устната кухина, разрушавайки зъбния емайл. Бактериите в киселото мляко потискат размножаването на микроорганизмите в устната кухина, предизвикващи ферментацията. Киселото мляко може да се „похвали” и с антитоксичното си действие. То е в състояние да неутрализира токсичните продукти, получени вследствие на процесите на детоксикация в бъбреците и черния дроб.

- прясното мляко, както и всички млечни продукти са сред най-пълноценните и балансирани храни, познати на човека. Те са добър източник на белтъци, съдържащи полезни аминокиселини, калций и са ценен източник на витамини В2 и А. Освен това, ценните Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus не само са способни да повишат хранителната и биологична стойност на киселото мляко, но са предпоставка за лечебните му свойства. Българското съкровище потиска развитието на немалко патогенни микроорганизми. Любопитен е фактът, че микрофлората на нашето кисело мляко е способна да синтезира антибиотични и антимикробни съставки, действащи потискащо върху болестотворните бактерии, особено на гнилостните. Киселото мляко е и сред средствата за борба срещу определени видове хранителни отравяния.

И в миналото, и сега интересът по отношение на връзката между храните, съдържанието на холестерол в кръвта и развитието на заболяванията на сърдечно-съдовата система е бил доста висок. Храните, понижаващи високото ниво на холестерол в кръвния серум, са изключително предпочитани. Редовият прием на кисело мляко понижава нивото на холестерола в кръвния серум. Експерименти свидетелстват, че нивото на холестерола значително се редуцира в рамките на 7 дена от началото на приема на кисело мляко. Освен това, то е ценна добавка в хранителната диета на диабетно болните, трябва единствено да се намали съдържанието на мазнините, за да се повиши поносимостта на въглехидратите.

Отличното въздействие на киселото мляко върху развитието на организма на бебетата също е неоспоримо. Улесненото усвояване на киселото мляко подпомага по-доброто усвояване на белтъците, калция и желязото. Неговите терапевтични и тонизиращи свойства също не са за пренебрегване.

Към втора част >>>

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.lactina-ltd.com/info-history.php

2. "Български откриватели и изобретатели"

3. http://www.kiselomliako.bg/static.php?content_id=13

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияМикробиологияНовиниПроизводителиХранене при...Храни и ястияРецептиЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноТестовеСъставкиЛеченияДиетиСнимкиВидео