Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало История на медицината Откритие на лечебните бактерии и свойства на киселото мляко през 1905 година, 2 част

Откритие на лечебните бактерии и свойства на киселото мляко през 1905 година, 2 част

от 10 ное 2016г., обновено на 07 апр 2017г.
Откритие на лечебните бактерии и свойства на киселото мляко през 1905 година, 2 част - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

От 1905г.

Към първа част >>>

Нека се върнем отново на територията на нашата страна, във времето от 60-те години на 20 век. По определение според българските учени, киселото мляко е ферментирал млечен продукт, който се получавал вследствие на жизнената дейност на специална симбиотична българска закваска (от Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus). Националните изследвания показвали категорично, че консумацията на кисело мляко повлиявала на баланса в микробната популация в червата, облекчавайки усвояването на лактозата, стимулирайки имунната система и антитуморната активност в организма.

През далечната 1963 година централната експериментално-производствена лаборатория за чисти култури (ЦЕПЛЧК) на ДСО "Млечна промишленост" стартирали задълбочени проучвания и експерименти с киселото мляко. Вследствие на тази дейност били синтезирани цели седем нови комбинации закваски с висока активност. Те са официално признати за български изобретения и са получили патент в 22 страни. Закваските били регистрирани в Световната сбирка на музеите на САЩ, Япония и България. Ръководителката на тази научна разработка е Мария Кондратенко.

Мария Стефанова Кондратенко родом е от Айтос. В продължение на повече от 20 години М. Кондратенко се е занимавала с изследователска дейност, касаеща създаването и производството на чисти млечни култури, предназначени за млекопроизводството в страната ни. Тя е автор на над 90 научни публикации у нас и в чужбина. С проф. Н. С. Корольова (от Русия) съвместно са създали книгата „Симбиотични закваски от термофилни бактерии за производство на млечнокисели продукти“. Освен това тя е притежател на 8 авторски свидетелства за свои изобретения.

Новите млечнокисели закваски, създадени от нашата сънародничка, се използвали и при разработването на технология за получаването на млечнокисели концентрати, освен това, те били под защитата на авторско право.

Впоследствие, с щамове от Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus е създаден и популярният в миналото млечнокисел продукт, чиято течна форма носела наименованието "Вита". Лиофилизираната форма пък носела името "Булгарикум". Продуктът се отличавал с високата си хранителна стойност, диетични и множество лечебни качества. Млякото можело да се ползва като храна за кърмачета, деца и възрастни. Прилагало се като лечебно средство за немалко заболявания: левкозни, стомашно-чревни, ангини, дизбактериоза, нуклиаза. Обезмасленото кисело мляко се ползвало за болните от атеросклероза, хиперлипопротеинемия, песъчинки и камъни в жлъчния мехур, възпалителни процеси на жлъчката и жлъчните пътища. Препоръчвало се като средство за профилактика сред работещите с опасни химикали.

Огромно достижение на Мария Кондратенко е и методът за получаването на диетичния млечнокисел продукт, популярен в миналото с името "Здраве". Той също бил с лечебни качества.

Нека говорим открито - безлактозните продукти можели да се получават и в други страни по света, но те се произвеждали от соя или млечни белтъци. Българският продукт се произвеждал от мляко, в което лактозата е разградена по ензимен път, а получените по този начин монозахариди (глюкоза и галактоза) оставали в продукта.

 

Лечебните свойства на киселото мляко също се дължали на бактериалните щамовете на Л. булгарикум, които са продуценти на Л /+/ млечна киселина. Изолираните в лабораторията на българката 10 щама засега са единствените в света, а млечнокиселият лиофилизиран продукт "Здраве" се използвал в повечето инфекциозни клиники в България. Млякото било в състояние да замести успешно медикамента "Аледин", който се внасял.

Катя Мутафова, Стефка Кондарева, Ирина Шишкова, Ася Христова, Лиляна Горанова, д-р Юлияна Стефанова са сред специалистите, подпомогнали работата на Мария Кондратенко, за да може българското кисело мляко и днес да съхрани репутацията си на еликсир на здравето и живота.

Можем  да обобщим само едно – нашето кисело мляко е уникално съкровище, смятано от дълбока древност за храна и лечебно средство, благодарение на което поддържаме здравето и дълголетието си. Препоръчваме ви - яжте българско кисело мляко, за да сте здрави.

5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЛАКТАНА БИО 2 600 г
39.00лв.

ЛАКТАНА БИО 2 600 г

ХИП КОМБИОТИК 3 500 г
31.60лв.

ХИП КОМБИОТИК 3 500 г

НОВАЛАК 2 6-12 месеца 400 г
26.60лв.

НОВАЛАК 2 6-12 месеца 400 г

АПТАМИЛ 1 AR 400 г NUTRICIA
34.60лв.

АПТАМИЛ 1 AR 400 г NUTRICIA

ХИП 2 ОРГАНИЧНО МЛЯКО 600 г
33.00лв.

ХИП 2 ОРГАНИЧНО МЛЯКО 600 г

ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г
39.00лв.

ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г

Библиография

1. http://www.lactina-ltd.com/info-history.php

2. "Български откриватели и изобретатели"

3. http://www.kiselomliako.bg/static.php?content_id=13

Коментари към Откритие на лечебните бактерии и свойства на киселото мляко през 1905 година, 2 част

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Откритие на лечебните бактерии и свойства на киселото мляко през 1905 година, 2 част
    www.framar.bg 
    на 16 June 2025 в 13:19
    Коментирайте "Откритие на лечебните бактерии и свойства на киселото мляко през 1905 година, 2 част"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Какво е скир, състав и ползи за организма
  • 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
  • Опасни взаимодействия между храни и лекарства
  • Ацидофилно мляко - ползи и вреди
  • Ползи и вреди на прясното краве мляко
  • Полезно ли е прясното мляко за децата
  • Козе мляко – хранителен състав, ползи за здравето и странични ефекти
  • Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
  • Студено мляко с шоколад
  • Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 6 дни, 20 часа и 21 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 7 дни, 19 часа и 46 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 2 дни, 21 часа и 2 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 3 дни, 4 часа и 4 мин.

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 10 дни, 1 час и 9 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 10 дни, 3 часа и 26 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПАРАКИТО РЕПЕЛЕНТНА ГРИВНА ПРОТИВ КОМАРИ ЗА ДЕЦА + РЕПЕЛЕНТНИ ТАБЛЕТКИ * 2

ЦИМА ТРУ БАЛАНС СПРЕД МАНГО, МАРАКУЯ И ПРАСКОВА 220 г

ЦИМА ТРУ БАЛАНС СПРЕД ГОРСКИ ПЛОДОВЕ 220 г

ФИКСОДЕНТ КЪМПЛИЙТ СТРОНГ ХОЛД ЕКСТРА ФРЕШ фиксиращ крем за протези 47 г

ПИЗ БУИН AFTER SUN ХИДРАТИРАЩ ЛОСИОН ЗА СЛЕД СЛЪНЦЕ 200 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СОРБИФЕР ДУРУЛЕС таблетки 320 мг * 30 ЕГИС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 12:26:25

КЛЕЕВА ТИНКТУРА 30 % 25 мл ХИГИТЕСТ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 12:25:20

ДЕТРАЛЕКС таблетки 500 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 12:22:16

ЕМАНЕРА капсули 20 мг * 14 KRKA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 12:20:43

НЕОЛЕКСАН SR таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 12:18:46
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival