Начало История на медицината Откритие на лечебните бактерии и свойства на киселото мляко през 1905 година, 2 част

Откритие на лечебните бактерии и свойства на киселото мляко през 1905 година, 2 част

От 1905г.

Откритие на лечебните бактерии и свойства на киселото мляко през 1905 година, 2 част - изображение

Към първа част >>>

Нека се върнем отново на територията на нашата страна, във времето от 60-те години на 20 век. По определение според българските учени, киселото мляко е ферментирал млечен продукт, който се получавал вследствие на жизнената дейност на специална симбиотична българска закваска (от Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus). Националните изследвания показвали категорично, че консумацията на кисело мляко повлиявала на баланса в микробната популация в червата, облекчавайки усвояването на лактозата, стимулирайки имунната система и антитуморната активност в организма.

През далечната 1963 година централната експериментално-производствена лаборатория за чисти култури (ЦЕПЛЧК) на ДСО "Млечна промишленост" стартирали задълбочени проучвания и експерименти с киселото мляко. Вследствие на тази дейност били синтезирани цели седем нови комбинации закваски с висока активност. Те са официално признати за български изобретения и са получили патент в 22 страни. Закваските били регистрирани в Световната сбирка на музеите на САЩ, Япония и България. Ръководителката на тази научна разработка е Мария Кондратенко.

Мария Стефанова Кондратенко родом е от Айтос. В продължение на повече от 20 години М. Кондратенко се е занимавала с изследователска дейност, касаеща създаването и производството на чисти млечни култури, предназначени за млекопроизводството в страната ни. Тя е автор на над 90 научни публикации у нас и в чужбина. С проф. Н. С. Корольова (от Русия) съвместно са създали книгата „Симбиотични закваски от термофилни бактерии за производство на млечнокисели продукти“. Освен това тя е притежател на 8 авторски свидетелства за свои изобретения.

Новите млечнокисели закваски, създадени от нашата сънародничка, се използвали и при разработването на технология за получаването на млечнокисели концентрати, освен това, те били под защитата на авторско право.

Впоследствие, с щамове от Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus е създаден и популярният в миналото млечнокисел продукт, чиято течна форма носела наименованието "Вита". Лиофилизираната форма пък носела името "Булгарикум". Продуктът се отличавал с високата си хранителна стойност, диетични и множество лечебни качества. Млякото можело да се ползва като храна за кърмачета, деца и възрастни. Прилагало се като лечебно средство за немалко заболявания: левкозни, стомашно-чревни, ангини, дизбактериоза, нуклиаза. Обезмасленото кисело мляко се ползвало за болните от атеросклероза, хиперлипопротеинемия, песъчинки и камъни в жлъчния мехур, възпалителни процеси на жлъчката и жлъчните пътища. Препоръчвало се като средство за профилактика сред работещите с опасни химикали.

Огромно достижение на Мария Кондратенко е и методът за получаването на диетичния млечнокисел продукт, популярен в миналото с името "Здраве". Той също бил с лечебни качества.

Нека говорим открито - безлактозните продукти можели да се получават и в други страни по света, но те се произвеждали от соя или млечни белтъци. Българският продукт се произвеждал от мляко, в което лактозата е разградена по ензимен път, а получените по този начин монозахариди (глюкоза и галактоза) оставали в продукта.

 

Лечебните свойства на киселото мляко също се дължали на бактериалните щамовете на Л. булгарикум, които са продуценти на Л /+/ млечна киселина. Изолираните в лабораторията на българката 10 щама засега са единствените в света, а млечнокиселият лиофилизиран продукт "Здраве" се използвал в повечето инфекциозни клиники в България. Млякото било в състояние да замести успешно медикамента "Аледин", който се внасял.

Катя Мутафова, Стефка Кондарева, Ирина Шишкова, Ася Христова, Лиляна Горанова, д-р Юлияна Стефанова са сред специалистите, подпомогнали работата на Мария Кондратенко, за да може българското кисело мляко и днес да съхрани репутацията си на еликсир на здравето и живота.

Можем  да обобщим само едно – нашето кисело мляко е уникално съкровище, смятано от дълбока древност за храна и лечебно средство, благодарение на което поддържаме здравето и дълголетието си. Препоръчваме ви - яжте българско кисело мляко, за да сте здрави.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.lactina-ltd.com/info-history.php

2. "Български откриватели и изобретатели"

3. http://www.kiselomliako.bg/static.php?content_id=13

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияМикробиологияНовиниПроизводителиРецептиХрани и ястияЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноТестовеАлт. медицинаСнимкиДиетиЛеченияСъставкиВидео