Начало История на медицината Отмяна на забраната за правене на аборт в Румъния след 1990 година

Отмяна на забраната за правене на аборт в Румъния след 1990 година

От 1990г.

Отмяна на забраната за правене на аборт в Румъния след 1990 година - изображение

Румънската политика за забрана на абортите, упражнявана след 1967 година била отменена през 1990 година, когато след революция медицинската манипулация по премахването на нежелана бременност започнала да се извършва при определени условия.

Имало е опити за ограничаване на абортите през 2012 година, когато Сулфина Барбу, депутат от Демократическата партия предложил законодателна инициатива, изискваща от жените, желаещи да се подложат на аборт да присъстват на няколко консултации с психолог. Твърди се, че тези опити били мотивирани от румънския демографски срив, но въпреки това предложението на Барбу било подложено на критика.

Новият Наказателен кодекс на Румъния, който е влязъл в сила през 2014 година, урежда медицинската процедура по правенето на аборт. Член 201 (1) от него наказва извършването на аборт, когато процедурата е извършена при следните обстоятелства:
- извън лечебните заведения или медицински служби, упълномощени за тази цел;
- от лица, които не са лекари, работещи в областта на акушерството и гинекологията или не практикуват медицинската професия;
- ако бременността е достигнала периода след 14-та седмица.

Аборт след този период можело да се извърши само по изключение. Тези обстоятелства били описани в член 201. Спродед него изкуственото прекъсване на бременността не е престъпление, ако се направи с терапевтична цел, от сертифициран лекар, действащ "в интерес на майката или плода". Ако жената не е съгласна с извършването на процедурата, ако бъде сериозно наранена по време на изпълнението й или ако загине в резултат на аборта, за медика се предвиждат сериозни наказания, сред които е и лишаването от лекарски права.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_Romania

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноСнимкиНовиниЛайфстайлСоциални грижиАлт. медицинаЗдравни проблемиЛеченияТестовеВидеоРецептиСпортКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛичностиОткритияГеография