Начало История на медицината Отношение към лесбианизма в Африка

Отношение към лесбианизма в Африка

От 2008г.

Отношение към лесбианизма в Африка - изображение

Случаи на хомоеротични отношения и бракове между жени са доказани в над 30 африкански общества. Африканските жени имат право да сключват брак помежду си, да отглеждат заедно децата си и да бъдат третирани като мъже в обществата на Нигерия, Камерун и Кения. Народът на Хауса в Судан дори има термин за хомосексуалните жени, еквивалентен на думата лесбийка - „kifi”. Думата е приложима и за мъже.

Близо до река Конго жените, които имат силни емоционални или сексуални отношения помежду си са наричани то племето Нкундо „yaikya bonsángo”. Лесбианизмът е популярен и в матриархалните общества на племето Акан, намиращо се в Гана. Жените от народа на Лесото често възприемат роля, която обикновено се счита за сексуално поведение в западния свят. Това е така, защото хората от това племе вярват, че за да бъдат отношенията между двама души сексуални, то непременно се изисква участието на мъж. Обществото не счита поведението на жените за еротично, не се поставя и етикетът лесбийка.

В Южна Африка хомоексуалните жени нерядко биват насилвани от хетеросексуалните мъже, за да бъде наказано "ненормалното" им поведение, а социалните норми да бъдат укрепени. Престъплението е приложено за пръв път в Южна Африка. „Коригиращото” изнасилване не е признато от южноафриканската правна система за престъпление от омраза, въпреки че южноафриканската Конституция гласи, че никой човек не може да бъде дискриминиран, въз основа на социален статус, идентичност и сексуална ориентация. По закон Южна Африка защитава правата на гейовете и лесбийките, но правителството не предприема нищо, за да предотврати подобно насилие.

Коригиращото изнасилване е във възход в Южна Африка. Според  неправителствената организация „Luleki Sizwe” само за седмица групово насилени биват повече от 10 жени с хомосексуална ориентация. Най-малко 500 лесбийки стават жертва на насилие всяка година, а през 2008 година се докладва, че повече от 86% от лесбийките живеят в страх да не се превърнат в жертва на сексуално насилие. Хомосексуалните жени не са склонни да докладват на полицията за извършено престъпление срещу тях, защото се страхуват от негативното обществено мнение за хомосексуалността.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Lesbian#cite_note-89

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлНовиниЛюбопитноСнимкиАнкетиПсихологияИнтервютаБотаникаАлтернативна медицинаРецептиСпортКомпании и организацииОткритияЛичностиГеографияХранене при...Здравни съветиОрганизацииФизиологияСоциални грижиТестовеЗаведенияДиетиКлинични пътекиНормативни актовеЛеченияСпециалисти