Начало История на медицината Отношение на Индия към извършването на медицински аборт преди 1971

Отношение на Индия към извършването на медицински аборт преди 1971

От 1860г.

Отношение на Индия към извършването на медицински аборт преди 1971 - изображение

Правенето на аборт в Индия се считало за законно, само когато бременността не е напреднала повече от двадесета гестационна седмица, а медицинската процедура можело да се извършва при специфични условия и ситуации, сред които са:

- ако износването на бременността е свързано с риск за живота на бременната жена или може да предизвика увреждането на детето;
-ако съществува значителен риск,  детето да се роди и да страда от физически или психически отклонения.

За да може определена жена да се подложи на изкуствено прекъсване на бременността, от нея се изисквало единствено да даде съгласието си. Не е било нужно, както в други страни да се изиска съгласието и на съпруга й.

Друг проблем бил свързан с факта, че в много части на Индия, дъщерите не били "предпочитаните" рожби. Този факт обяснява съществуването на полово-селективните аборти. Това е много негативна тенденция, тъй като по този  начин изкуствено се създава неестествено съотношение между половете. Индийският Наказателен кодекс, приет през 1860 г. е написан в съответствие с британското законодателство (към момента на създаването му). Административният акт заклеймявал абортите като незаконни, също като в Англия. Изкуствено предизвиканият аборт се дефинирал в текста на закона като "причинен аборт". Хората, които извършвали тази процедура можело да бъдат наказани за деянието си с лишаване от свобода за срок от три години, с глоба, или и с двете.  Жените, направили криминален аборт подлежали на лишаване от свобода за срок до седем години, а също и да бъде наложена допълнителна глоба. Единственото изключение било, когато абортът се предизвика, за да се спаси живота на жената. Въпреки факта, че пасажът от наказателния кодекс, споменат по-горе, е променен във Великобритания през 1967 г., Индия не е предприела промяна на текста до 1971 г.

Изключително много индийски жени са загинали вследствие на криминални аборти. На тази рискова процедура жените били принудени да се подложат поради рестрикциите, заложени в наказателния кодекс. Причината за съществуването на криминалните аборти в Индия е следствие от комбинация от различни обстоятелства, най-същественото от които е нарастващото население в държавата. Именно този фактор кара Индия да преразгледа първоначалното си становище по отношение на абортите. През 1964 година Съветът по семейно планиране на Индия организира среща, на която е формирана комисия, разгледала казуса за абортите от медицинска, правна, социална, морална гледна точка. Комитетът по изучаването на абортите, управляван от тогавашния Министър на здравеопазването на областта Махаращра - Шантилал Шах, прекарал следващите две години в детайлно проучване на проблема. През декември 1966 година той е представил доклад, съдържащ неговите предложения. Този доклад оценил, че наказателният кодекс е твърде ограничаващ, а Министърът препоръчал съдържанието му да бъде облекчено. Много от предложенията и препоръките на Шах били включени в съдържанието на закона за медицинското прекъсване на бременността, чието съдържание било съставено през 1966-1967 година.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_India

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиЗдравни проблемиЛайфстайлНовиниРецептиЗдравни съветиСпортСоциални грижиЛеченияБотаникаТестовеВидеоНаправления в медицинатаКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография