Начало История на медицината Отношение на Индия към извършването на медицински аборт след 1971

Отношение на Индия към извършването на медицински аборт след 1971

От 1971г.

Отношение на Индия към извършването на медицински аборт след 1971 - изображение

Индийските административни текстове относно аборта били публикувани в закона за медицинското прекъсване на бременността. Той бил приет от индийския парламент през 1971 година. Целта на административният акт била да се намали честотата на криминалните аборти, майчината смъртност и заболеваемостта сред жените. Законът влязъл в сила на 1 април 1972 г. Претърпял е промени през 1975 и 2002 година.

В текста било описано, че бременност, която е достигнала до 12 гестационна седмица можело да бъде прекратена въз основа на единно изградено медицинско становище. В случай че бременността е достигнала периода след 12-та гестационна седмица, но е преди 20-та седмица, абортът можело да се извърши единствено след изготвянето на мотивирано становище от двама лекари.

Също така, законът за медицинското прекратяване на бременността в Индия ясно е посочил условията, при които една бременност можело да бъде прекъсната, изброил е лицата, които притежават необходимата квалификация, за да извършат медицинската манипулация, както и местата, където тя можело да бъде извършена. Някои от условията, които оправдавали правенето на медицински аборт в Индия след 1972 година били:

- ако физическото и психическото здраве на жената бъде застрашено при евентуално износване на бременността;
- ако съществува реална опасност детето да се роди с увреждания;
- ако жената е забременяла вследствие на изнасилване;
- ако бременната жена е неомъжена и е на възраст под 18 години, процедурата може да се осъществи единствено със съгласието на настойник;
- жените с психическо заболяване могат да направят аборт със съгласието на настойник;
- ако бременността е осъществена, въпреки проведена стерилизация.

Според някои доклади, съдържащи данни за съотношението на майчината смъртност   В Индия, криминалните аборти убиват една жена на всеки два часа (приблизително това са около 4000 смъртни годишно. Докладът „Lancet”, изготвен в Индия през 2007 г. посочил, че в страната са направени 6.4 милиона аборта, от които 3,6 милиона (56 на сто) са легални. Според преброяването през 2011 г., абортите се направени в медицински заведения варират от 32.0% в Чатисгарх до 73,9% в Асам.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_India

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаЗдравни проблемиЛайфстайлНовиниРецептиЗдравни съветиСпортСоциални грижиЛеченияБотаникаТестовеВидеоНаправления в медицинатаКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография