Начало История на медицината Писмени източници, разказващи за старобългарското народно лечителство след покръстването

Писмени източници, разказващи за старобългарското народно лечителство след покръстването

От 864г.

Писмени източници, разказващи за старобългарското народно лечителство след покръстването - изображение

След покръстването (864 година) старобългарското народно лечителство навлизат и религиозни елементи. Появяват се и духовници-книжовници, които оставят и писмени паметници. Голям книжовник , учител и философ е Климент Охридски (около 860-916 година), ученик на Кирил и Методий и техен съратник. Той полага големи грижи за просветата и обучава около 3500 ученици, които се разпръскват из цялата страна и разпространяват знанието.

Един от най-талантливите средновековни български писатели е Йоан Екзарх (роден около 857 година). Той превежда третата част от съчинението на Йоан Дамаскин „Извор на знанието” под название „Богословие” или „Небеса” и съставя оригинален предговор към него. „Небеса” е космогноично съчинение, което отрича намесата на планетите и звездите в човешките дела, а им признава само значение за дъжда студа и други природни явления. Дават се и някои анатомични данни и указания за болести, като се изхожда от схващанията на Хипократ и Гален. Въз основа на византийски творби и други съчинения Йоан Екзарх  съставя научно-философското съчинение „Шестоднев” – първата славянска природонаучна книга. Тя съдържа оригинален увод и редица отделни части в шестте си слова (глави), посветени на създаването на света. В „Шестоднев” между другото се дават и някои анатомични сведения  за човешкото тяло с неизбежните за тази епоха погрешни представи: сърцето има три стомахчета, белите дробове са свързани със сърцето чрез своеобразни „проходчета”, които поемат въздуха от трахеята и го препращат към сърцето и т.н. В съчиненията си Йоан Екзарх се проявява като талантлив писател и преводач и е един от първите строители на литературния старобългарски език.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Иван Боров - "Суеверие и медицина", София, 1977 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияЛичностиКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлОткритияНормативни актовеСоциални грижиНовиниОрганизацииСнимкиАлт. медицинаПсихологияЗдравни съветиСпортФизиологияАнкетиПроизводителиРецептиВидеоТестовеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиОбразованиеБотаникаЛечения