Начало История на медицината Попречил ли е Махатма Ганди на лечението на съпругата си

Попречил ли е Махатма Ганди на лечението на съпругата си

От 1869г. до 1944г.

Попречил ли е Махатма Ганди на лечението на съпругата си - изображение

Кастурба Ганди е родена на 11 Април 1869 година. На 14 години бъдещата активистка е омъжена с уреден брак за неизвестния тогава Махатма Ганди. Политическата си дейност започва в Южна Африка, където се бори с ужасното отношение, което имигрантите от Индия са принудени да търпят. Заради каузата си, считана от властите за престъпна, Кастурба Ганди попада в затвора. Там тя помага на другите затворнички да запазят морала си, като организира всекидневни молитви. Година по-късно присъдата й изтича и успешно се завръща в родината си, носейки прозвището Ба - „Майка“.

В Индия жената-водач се занимава с политическите дейности на съпруга си, който по това време е в ареста. Кастурба стои начело на много от събранията на верните свободолюбиви последователи на Ганди. След като набира собствена слава, активистката се бори за правата на жените, както и за независимост на Индия в продължение на над 20 години. Няколко пъти е задържана от местните власти, но никога не губи надеждата си за промяна.

Освен невероятните постижения за свободата на родината си, Кастурба Ганди става майка на пет момчета. Най-голямото й дете умира, докато е все още невръстно.

Още при раждането си активистката има проблеми с дихателните пътища. Диагнозата, дадена от лекарите, е хроничен бронхит. Състоянието й се влошава, след като изкарва пневмония през 1908. Многократните й пребивавания в затвора допринасят за заболяването й. През Януари 1944-та година Кастурба Ганди изкарва два инфаркта. Това я принуждава да остане на легло до края на живота си. През нощта вече тежко болната жена получава пристъпи на задух. „Майката на Индия“ решава да се посъветва аюрведически лекар. След няколко забавяния от страна на Британските власти, специалист по традиционна медицина преглежда новата си пациентка и започва лечение. Първоначално терапията се счита за успешна и в средата на февруари съпругата на Махатма може да стои права и дори да ходи на кратки разстояния. За съжаление, облекчението на симптомите е само временно. Състоянието й се влошава отново, този път фатално. Много от последователите на „Майката на Индия“ се опитват да я убедят, че здравето й ще се завърне. Кастурба Ганди отговаря, че чувства как нейното време отминава. На 22-ри февруари известната политическа активистка умра от заболяването си.

Интересни и противоречиви са действията на Махатма Ганди. Неоспорим факт е, че индийският гуру на мирния протест обича много жена си. Самият той пише в мемоарите си, че се влюбва безумно в съпругата си още от пръв поглед и дори се е срамувал от порочните си мисли за нея в годините преди да заживеят заедно. Въпреки тази засвидетелствана любов Ганди отказва професионално лечение за жена си. В последните й дни един от синовете на политическата двойка закупува голяма доза пеницилин от британски медик. Решен да спаси майка си, той отива до къщата на родителите си с лека в ръка. На прага обаче е спрян от баща си, а дозата пеницилин така и не влиза в употреба.

Има няколко мнения защо Ганди не иска съпругата му да бъде третирана със западни лекарства. Първата група учени смятат, че самата Кастурба Ганди не желае терапията й да включва британски лекове. Други смятат, че Махатма не позволява на сина си да използва пеницилин като метод на лечение, защото съпругата му вече си отивала и всяка интервенция би била безсмислена. Тази теза е изградена на базата на изказване, идващо от самия лидер на Движението за свобода.

Едно популярно твърдение гласи, че антибиотикът не е инжектиран, защото не Кастурба, а съпругът й не желае да се използва Западна медицина за облекчаване на състоянието на неговата спътница в живота. Според подкрепящите това мнение, лекуване с британски пеницилин би било нещо като отрицание от индийските церителски методи, а следователно и отричане на родната им култура. 

Каквато и да е истината, неоспорим факт е, че смъртта на Кастурба Ганди става повод за скръбта на милиони нейни поддръжници, а Махатма Ганди страда за изгубената си навеки съпруга до собствената си кончина. Лидерът на мирното движение за независимост е убит в атентат само 4 години по-късно.

По статията работи: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.obituarytoday.com/remembrance-kasturba-gandhi.php

https://en.wikipedia.org/wiki/Kasturba_Gandhi

снимка: https://en.wikipedia.org/wiki/Kasturba_Gandhi#/media/File:Gandhi_and_Kasturbhai_1902.jpg

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноЛеченияКлинични пътеки