Начало История на медицината Популяризиране на Ханемановата хомеопатия в Англия

Популяризиране на Ханемановата хомеопатия в Англия

От 1840г.

Популяризиране на Ханемановата хомеопатия в Англия - изображение

Терминът хомеопатия произлиза от гръцките думи „homois” - подобен и „pathos” - болест. Думата хомеопатия за пръв път се появява в печата чрез статия, публикувана през 1807 г. Лечебната система на германският лекар Самюел Ханеман постига най-голямата си популярност през 19-ти век, когато се е разпространила и популяризирала в две изключително влиятелни държави, много преди смъртта на своя откривател. Това са Великобритания и Съединените американски щати.

Счита се, че английската кралица Аделаида, която била съпруга на крал Уилям IV и племенница на Ернст I фон Сакс-Кобург-Гота, е представила принципите на хомеопатията в Англия и й осигурила неимоверна популярност. Именно херцог Ернст I фон Сакс-Кобург-Гота е предоставил през 1792 година на Самюел Ханеман правото да работи като лекар в областта Гота (провинция Тюрингия, Германия). През 1835 г. кралица Аделаида е призовала д-р Йохан Ернст Стапф, един от най-доверените ученици на Ханеман, на служба в замъка Уиндзор. Когато нейният племенник - принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота пристигнал в Англия, за да се ожени за кралица Виктория през 1840 г. кралското покровителство над Ханемановата хомеопатия станало най-осезаемо.

Първият лекар, пренесъл, представил и популяризирал принципите на хомеопатията в Англия е д-р Фредерик Харви Фостър Куин. Той се срещнал с Ханеман в германския град Кьотен през 1826 година. Четири години по-рано той се е обучавал при германския лекар в Париж. Д-р Куин пътувал често в Европа и за известно време е поддържал собствената си хомеопатична практика в Неапол. Впоследствие д-р Куин бил назначен за личен хомеопат на любимия чичо на кралица Виктория – Леополд.

През 1832 година английският медик създавал своята хомеопатична практика в Лондон, благодарение на която са се лекували немалко популярни англичани. Сред тях са писателите Чарлз Дикенс, Уилям Мейкпийс Такъри и художника Едуин Ландзиър. Фостър Куин е основал английското Хомеопатично общество в Англия през 1844 година и Хомеопатичната болница в Лондон през 1849 година. Последните две нововъведения вероятно биха могли да се посочат като двете най-съществени събития, популяризирали Ханемановата хомеопатия в Англия.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.drmasiello.com/homeopathy/history-of-homeopathy/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноСпециалистиАлт. медицинаАнкетиЛеченияНаправления в медицинатаЛайфстайлЗаведенияСнимкиГеографияНовиниСпортЛичностиОткритияПсихологияСоциални грижиВидеоОрганизацииБотаникаПроизводителиРецептиТестовеКомпании и организацииКлинични пътекиОбразованиеЗдравни съвети