Начало История на медицината Появата на препарата "Трибестан" на фармацевтичния пазар у нас

Появата на препарата "Трибестан" на фармацевтичния пазар у нас

От 1981г.

Появата на препарата "Трибестан" на фармацевтичния пазар у нас  - изображение

През август 1980г. Химико-фармацевтичния завод (ХФЗ), който е своеобразен предшественик на родния бранд "Софарма", се преобразувал в комбинат и се оформил в поделение на Държавното стопанско обединение (ДСО) "Фармахим".   

На следващата година в Химичния цех на модернизирания комбинат приключило внедряването на технологията, необходима за получаване на т. нар. лекарствена субстанция "Трибестан". Сигурно знаете, че въпросният фитохимичен продукт се получава от разпространеното по нашите земи растение Трибулус терестрис или бабини зъби (Tribulus terrestris L.) И днес медицинското средство се използва за третиране на различни нарушения на половите функции. Едва ли подозирате обаче, че откривателят му била една дама – фармакологът Маргарита Томова.

Малко биография

Маргарита била родена през 1923г. в Пловдив. След като завършила местната девическа гимназия, младата жена започнала да работи в аптеката на баща си, където още съвсем рано натрупала важен опит и знания. През 1945г. Томова завършила специалност фармация в Природо-математическия факултет на Софийския университет и веднага след това започнала стаж в Първата държавна аптека в Пловдив и в Общинската аптека в Свиленград.

За "Трибестан"

В периода от 1949г. до 1979г. тя била един от първите научни сътрудници на Научноизследователски химикофармацевтичен институт (НИХФИ).

Подобно на други свои колеги от този период, Томова била силно запалена по експерименталната фармакология и привлечена от възможността да отваря нови хоризонти пред родната фармация. По време на кариерния си път тя провела многобройни проучвания, по време на които успяла да изолира редица естествени лекарствени вещества от растителен произход. Самият "Трибестан" станал възможен след близо 20-годишни експерименти.

Едва през 1979г. Томова успяла успешно да разработи метод за получаване на лекарство от надземната част на растението Tribulus terrestris L. Успехът й бил наистина голям както за българската фармацевтична индустрия, така и в глобален план. Представете си – за пръв път било измислено нехормонално медицинско средство от растителен произход на основата на фуростанолови сапонини, влиящо положително на половата система.

Първите реклами на

Естествено, не кой да е, а именно Маргарита Томова застанала начело на процеса по внедряване на препарата в ХФК – София. Така, през 1981г. "Трибестан" направил своя "дебют" на фармацевтичния пазар в България.

Статията е част от историята на:

4.3, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

"Фармация - дела и документи", Наталия Ангелова, 2013г.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноВидеоСпортБотаника