Начало История на медицината Появата на препарата "Трибестан" на фармацевтичния пазар у нас

Появата на препарата "Трибестан" на фармацевтичния пазар у нас

От 1981г.

Появата на препарата "Трибестан" на фармацевтичния пазар у нас  - изображение

През август 1980г. Химико-фармацевтичния завод (ХФЗ), който е своеобразен предшественик на родния бранд "Софарма", се преобразува в комбинат и се оформя в поделение на Държавното стопанско обединение (ДСО) "Фармахим".   

На следващата година в Химичния цех на модернизирания комбинат приключва внедряването на технологията, необходима за получаване на т. нар. лекарствена субстанция "Трибестан". Сигурно знаете, че въпросният фитохимичен продукт се получава от разпространеното по нашите земи растение Трибулус терестрис или бабини зъби (Tribulus terrestris L.) И днес медицинското средство се използва за третиране на различни нарушения на половите функции. Едва ли подозирате обаче, че откривателят му е дама – фармакологът Маргарита Томова.

Малко биография

Маргарита е родена през 1923г. в Пловдив. След като завършва местната девическа гимназия, младата жена започва да работи в аптеката на баща си, където още съвсем рано натрупава важен опит и знания. През 1945г. Томова завършва специалност фармация в Природо-математическия факултет на Софийския университет и веднага след това започва стаж в Първата държавна аптека в Пловдив и в Общинската аптека в Свиленград.

За "Трибестан"

В периода от 1949г. до 1979г. тя е един от първите научни сътрудници на Научноизследователски химикофармацевтичен институт (НИХФИ).

Подобно на други свои колеги от този период, Томова е силно запалена по експерименталната фармакология и привлечена от възможността да отваря нови хоризонти пред родната фармация. По време на кариерния си път тя провежда многобройни проучвания, по време на които успява да изолира редица естествени лекарствени вещества от растителен произход. Самият "Трибестан" става факт след близо 20-годишни експерименти.

Едва през 1979г. Томова успява успешно да разработи метод за получаване на лекарство от надземната част на растението Tribulus terrestris L. Успехът й е наистина голям както за българската фармацевтична индустрия, така и в глобален план. Представете си – за пръв път е измислено нехормонално медицинско средство от растителен произход на основата на фуростанолови сапонини, влиящо положително на половата система.

Първите реклами на

Естествено, не кой да е, а именно Маргарита Томова застава начело на процеса по внедряване на препарата в ХФК – София. Така, през 1981г. "Трибестан" прави своя "дебют" на фармацевтичния пазар в България.

Статията е част от историята на:

4.3, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

"Фармация - дела и документи", Наталия Ангелова, 2013г.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноВидеоСпортБотаника