Начало История на медицината Създаване на българския лекарствен продукт "Нивалин"

Създаване на българския лекарствен продукт "Нивалин"

От 08.1958г.

Създаване на българския лекарствен продукт "Нивалин"   - изображение

Малко са хората, които не знаят, че лекарството "Нивалин" е дело на българската фармацевтична индустрия от втората половина на 20-ти век.

Откриването на препарата е наистина важно събитие от медицинската история на страната ни, с което безспорно трябва да се гордеем. Лекарственото средство допринесло много в борбата с редица тежки заболявания като: полиомиелит, детска церебрална парализа, деменция и редица други неврологични нарушения. Бързаме да ви припомним, че основен принос за създаването му имал проф. д-р Димитър Пасков.  

Малко биография

Пасков бил роден в село Горно Броди през 1914г., намиращо се в днешна Гърция. Впоследствие, заедно с родителите си, той се преместил да живее в Пловдив, а по-късно - и в Пещера.

През 1940г. младежът завършил медицина в Софийския университет, а след това за кратко работил като участъков лекар в пазарджишкото село Бяга, а през 1945г. – в Пещера.

По това време експертът получил оферта да стане асистент в катедрата по фармакология към Медицинския факултет на Софийския университет - предложение, което той без колебание приел веднага. На следващата година ръководството на образователната институция изпратила младия си асистент на специализация в Ленинград (днешен Санкт Петербург). Там Пасков имал късмета да попадне в обкръжение от колеги с иновативно мислене и в динамична и много интересна академична среда.

След престоя си в руския град, българският експерт решил окончателно да се посвети на експерименталната фармакология.

Когато се прибрал у дома, той бил назначен за сътрудник в Института по експериментална медицина при БАН и оглавил сектора "Фармакология" през 1950г.


За "Нивалина"

Именно в началото на втората половина на 20-ти век професорът стартирал първите си проучвания върху химичния състав на растението, наричано блатно кокиче. Пасков и екипът му открили, че съдържащият се в него алкалоид галантамин притежавал антихолинестеразно действие.

С други думи, той благоприятствал складирането на веществото ацетилхолин в невроните, както и по-лесното провеждане на нервните импулси. Естествено, специалистът осъществил серия от опити, а впоследствие разработил и специален метод за екстракция на въпросния алкалоид – от листата и цветовете на блатното кокиче.

На осми юли 1958г. в Химико-фармацевтичен завод – София (ХФЗ) за пръв път било осъществено тестовото производство на оригиналния роден продукт от растителен произход "Нивалин". Резултатите били неочаквано добри и поставили началото на един категоричен възход в родната фармацевтична индустрия.

В периода от 8-ви май до 12-ти май 1960г. в Париж се провел Конгрес на френското офталмологично дружество, в който участие взели офталмолози от няколко държави.

Страната ни била представена от проф. д-р Иван Василев и д-р Стоимен Дъбов. В обширния си доклад "Нов медикамент за лечение на глаукома" двамата съобщили за реализирани добри резултати при лечението на 107 случая за лечение на начална и конгестивна форма на глаукома с помощта на нивалин. Препаратът бил прилаган по индивидуални схеми под формата на очни капки и онимент.

Научният труд предизвикал голям интерес и, в резултат, в ХФЗ стартирало производство на капков нивалинов разтвор от 0,5% и 1%, пуснати в аптечната мрежа и прилагани с успех.


Така, доста бързо след създаването си, лекарственият препарат "Нивалин" се отличил като един от най-висококачествените продукти на Химико-фармацевтичния завод-София, който много бързо щял да оправдае вложените в производството му средства.

Статията е част от историята на:

4.3, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

"Фармация - дела и документи", Наталия Ангелова, 2013г.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияОткритияЛюбопитноБотаникаНовиниСнимкиСоциални грижиСпортЗаведенияКлинични пътекиМикробиологияЛеченияВидеоХранене при...Здравни съветиОрганизацииЗдравни проблемиАлт. медицинаИзследванияСпециалисти