Начало История на медицината Поява в историята на медицината на синдрома на пълзящата кожа (Morgellons)

Поява в историята на медицината на синдрома на пълзящата кожа (Morgellons)

От 1544г.

Поява в историята на медицината на синдрома на пълзящата кожа (Morgellons) - изображение
През 2001 г. американската биоложка от щата Пенсилвания Мери Литао започва да изучава симптомите на рядко заболяване, от което страда нейният син, който е само на две години. На детето често се появявали рани по устните, с влакновидна материя, подобна на малки червеи. Биоложката започва изследва доклад от 1674 г., принадлежащ на британския медик сър Томас Браун, който описва синдрома на пълзящата кожа („Morgellon") като  заболяване, което кара пациентите да изпитват усещания, подобни на пълзене на насекоми по кожата. Литао считала, че научният труд на д-р Браун най-точно описва симптомите, дадени от нейното дете. Скоро, след като биоложката дава гласност на сложната ситуация около състоянието на сина си, хиляди американски семейства се оплакват през 2006 година пред американския Център за контрол на заболяванията, че имат подобни симптоми. Институцията своевременно започва разследване.
 
Интересна поява в историята на медицината на синдрома на пълзящата кожа може да се проследи и през 1935 година, когато д-р C. Келет от Newcastle-upon Tyne, преразглежда работата на Браун по синдрома на пълзящата кожа, откривайки множество изолирани описания на подобни случаи на различни лекари, датиращи от 1544 до 1884 година. В началото, ключова за заболяването дума и основна характеристика била "косми", появяващи се гърба на децата, които се появяват на повърхността кожата. Наименованието "morgellons" се описва в някои медицински справочници от този период, но не във всички.
 
Някои ранни медицински източници, описващи синдрома на пълзящата кожа са събрани от Келет. Част от тях са:
 
1. "Общото название за това състояние, е заболяване на космите (pilaris affectio). В някои случаи са описани издатини по повърхността на кожата, които се изстъргват или изрязват, а след това раменете и врата (най-често засягани от болестта) се обтриват със суха ръка или се намазват с мляко; частите, които се търкат скоро стават груби, появяват се косми, която се виждат ясно, защото са груби и подобни на брада." (Montuus, 1558 година)  
 
2. "Появяват се специфични червеи при деца, като фолклорът нарича паразитите "Dracontia". Тези червеи паразитират най-вече в мускулите на тялото, като често се срещат в ръцете и краката (по-точно прасците). Нерядко те се събират под кожата в областта на слабините, а понякога заемат целия гръб" "…червеите от този тип се спотайват в порите на кърмачета и малки момичета" ("Leonellus Faventinus dе Victorius" 1574 година).
 
3. "…те преминават през порите на кожата, причинявайки бодящи и сърбящи усещания". (Guillemeau, 1635 година) 
 
4. "..по лицето, особено по носа се крият малки червеи с черни глави, което причиняват сърбеж при възрастни, а при децата предизвикват проблеми със съня; при кърмачетата усещането е толкова непоносимо, че децата спират да се хранят..." (Borelli, 1653 година) 
 
5  "Има вид подкожни червеи, които много често заразяват бебета, натрупвайки се в мускулите на ръцете, краката и гърба. Червеите никога не изпълзяват изцяло извън порите, изпъкват само главите им, приличащи на черни точки." (Schenckius, 1665) 
 
6 "Космите, които са най-много ме озадачиха не са в областта на лицето и главата, а по гърба. Аз отдавна наблюдавам този ендемичен район, в който най-вече децата от Лангедок страдат от заболяване, наречено Morgellons. При него се появяват груби тъмни косми по гърба, заболелите стават неспокойни, оплакват се от сърбеж и усещане, подобно на пълзене на насекомо по кожата (Brown. ~ 1680 година). 
 
7 "С помощта на микроскоп тези оцветени паразити могат да бъдат описани като червеи с два рога, кръгли очи с дълга раздвоена опашка, с крайници, които са извити нагоре и покрити с косми. Тези червеи са ужасни на вид "(Wolf, 1789) 
5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

www.morgellonsuk.org.uk/morgellons_history.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаОткритияЛюбопитноЛайфстайлТестовеНовиниЗдравни съветиНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиСнимкиАлтернативна медицинаЛичностиГеографияСпортПсихологияОрганизацииЛеченияЗаведенияБотаникаРецептиКомпании и организацииМедицински изследванияИнтервютаСоциални грижиХранене при...ОбразованиеПроизводители