Начало История на медицината Поява на болниците около 375 година

Поява на болниците около 375 година

От 375г.

Поява на болниците около 375 година - изображение

Късната Античност е станала свидетел на революция в историята на медицинската наука: раждането на болниците. Древните литературни източници понякога споменават за наличието на болници, но само староегипетски документи разкриват колко разпространени всъщност са били болните в този момент. Тези египетски атестации свидетелстват за наличието на много болници, основани от частни лица, независими от древноегипетското духовенство.

Произходът на болницата като независима институция, отговорна за грижите, лечението и благополучието на болните могат датират от третата четвърт на четвърти век (375 година). Болничните заведения били звената, където част от напрежението, възникващо между медицинските, религиозните и еклектичните институции от късната Античност можело да се уталожи.

Винаги е имало хора, търсещи изцеление - не само душевно, но и телесно, както при лекарите, така и при духовниците. Хората често се обръщат към религията за лечението им. В ранните векове на нашата собствена епоха, влиянието на старите богове избледняло и те били заменени от нови. Асклепий ли е бил „истинският лечител и спасител”, или това е бил Исус Христос? Християнският свят отсъдил в полза на Иисус, а старите богове на медицината били забравени.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://exhibits.hsl.virginia.edu/antiqua/casestudies/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииИсторияНаправления в медицинатаЛайфстайлЛичностиЛюбопитноОткритияГеографияСнимкиНовиниЗаведенияНормативни актовеОрганизацииИнтервютаЗдравни съветиСоциални грижиКлинични пътекиАптекиАнкетиЛеченияВидеоРецептиАлт. медицинаТестовеСпорт