Начало История на медицината Приносът на народния лечител Иван Раев в лечението на паркинсонизъм в началото на 20-ти век

Приносът на народния лечител Иван Раев в лечението на паркинсонизъм в началото на 20-ти век

От 1905г.

Приносът на народния лечител Иван Раев в лечението на паркинсонизъм в началото на 20-ти век - изображение

В периода преди и след Освобождението в страната ни имало голям брой народни лечители, за повечето от които, за съжаление, не знаем много. Името на един от тях обаче безспорно ще остане в историята на родната медицина, а именно – Иван Раев. Предполага се, че същият бил роден през 1876г. Родното му място е спорно: в някои документи се посочва, че това било Шипка, а други писмени сведения твърдят, че вероятно става дума за Сопот (където, между другото, може да се открие и паметна плоча на българина).

Още от младеж Раев бил много любопитен, начетен и с огромна жажда да научава нови неща. Твърди се, че по време на едно от безбройните си пътешествия по света лечителят попаднал в Цариград, където бил приютен от заможен ходжа. Последният забелязал в българина качества и умения, които не можели да бъдат "хвърлени на вятъра", затова ходжата побързал да го обучи и да му предаде своя опит. Раев успял да се сдобие и с ценна книга, пълна с рецепти за лечение на различни здравословни състояния.

Това, с което се прочул не само в страната ни, а и извън нея, бил успешният му опит в третирането на болестта паркинсонизъм. Било установено, че Раев лекувал пациенти, страдащи от въпросното състояние, с помощта на корени от растението Atropa belladonna (Лудо биле, беладона) и с богатите на камфор корени на Radix Iridis (перуника). С помощта на бяло вино лечителят успявал да извлича ценните алкалоиди на беладоната (между които атропин и скополамин) и, заедно с още няколко други съставки, да ги превръща в ефикасен лечебен препарат. Същият често бил наричан след това "cura bulgara".

Всъщност, в страната ни Atropa belladonna била използвана в третирането на различни други състояния открай време. Новото, което направил Раев, било да предлага на пациентите по-голяма доза атропин. Твърди се, че той давал по 1 грам корени от билката лудо биле, което представлявало 10 пъти по-голямо количество от това, което се прилагало в терапиите до този момент.

В крайна сметка, Иван Раев успял да помогне на голям брой болни от паркинсонизъм и неусетно славата му се разпространила не само у нас, но и в цяла Европа. Нещо повече, твърди се, че българинът бил излекувал италианската кралица Елена Савойска, за който си успех бил награден със златен медал, бил титулуван "доктор" и дори в негова чест била открита болница на негово име в Рим.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"Учебник по фармакология", П. Николов, Д. Пасков, В. Петков, 1956г.

"Фармакотерапевтичен справочник. VII основно преработено и допълнено издание", Ив. Ламбев, 2010г.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияЛеченияБотаникаСнимкиАлт. медицинаЛайфстайлТестовеРецептиВидеоСпортНаправления в медицинатаЛюбопитноКомпании и организацииОткритияГеография