Начало История на медицината Поява на първите бързи тестове за бременност

Поява на първите бързи тестове за бременност

От 1988г.

Поява на първите бързи тестове за бременност - изображение

През 1988 г. се появяват първите бързи тестове във вид на хартиени ленти, напоени с реактив, който променя цвета си при наличие на човешкият хорионгонадотропин (ЧХГ). Недостатъците на този метод са ниската надеждност и липсата на бързина при отчитане на резултатите (5-15 минути). Друг основен недостатък е и, че химичният реактив се полага само по повърхността на хартията, а бавната скорост на протичащата реакция замъглява линиите.

Впоследствие започват да се произвеждат и по-ефективни тестове за бременност, но те също не са по-удобни за използване. Трябва задължително да се вземе сутрешна урина, в която да се потопи материал, напоен с реагент. Времето, нужно за отчитане е 3-5 минути.

Едно десетилетие по-късно (през 1996 г.) хартиената тестова лента се заменя от латексова. Възможно е на това да се дължи и повишената точност на резултатите и намаляването на времето за отчитане (до около една минута). Но това не пречи на развитието и усъвършенстването на тестовете за бременност – съвременните медицински консумативи могат да потвърдят настъпването на бременността в рамките на втората седмица след зачеването. В допълнение, ефективността е подобрена до там, че при новите тестове вече безпредметно изследването на сутрешна урина (с най-висока концентрация на ЧХГ). В съвремието всяка жена може да получи отговор на  въпроса дали ще стане майка, или не по всяко време благодарение единствено на една малка тест лента.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://museum.impharma.ru/text/541

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияОткритияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниТестовеФизиологияПсихологияХранене при...Клинични пътекиСпециалистиРецептиСпортДиетиАнкетиИзследванияСоциални грижиВидеоАлт. медицинаНаучни публикацииПатологияЛеченияЗдравни проблемиНормативни актовеПроизводителиИнтервютаБотаникаОрганизацииЗаведения