Начало История на медицината Поява на телетермометрите и употреба в анестезиологията в началото на 19 век

Поява на телетермометрите и употреба в анестезиологията в началото на 19 век

От 1810г.

Поява на телетермометрите и употреба в анестезиологията в началото на 19 век - изображение

Появата на телетермометрите (в първото десетилетие на 19 век) като част от историята на медицинската наука е добър пример, отразяващ началото на употребата на апаратите, благодарение на които анестезиолозите можели да получават редовно и непрекъснато данни за точната телесна температура на упоените пациенти. Тези нови инструменти за наблюдение състоянието на пациентите имали доста подобрения и гарантирали за безопасността на пациентите.

Въпреки че някои операции изисквали индуцирането на ниска телесна температура и контрол в определен тесен температурен диапазон, повечето от анестезиолозите са внимавали и са се стремели да предотвратят прекаленото спадане на телесната температура на пациента.

Няколко са факторите, които можели да причинят резки спадове на температурата на пациентите по време на операция, включително въздействието на самите анестетици. Изключително ниските температури на тялото увеличавали риска от усложнения по време и след операцията. Появата на тези термометри позволила на анестезиолозите да реагират по-бързо, за да не стига до инциденти.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/16/tele-thermometer

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиФизиологияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлПроизводителиХранене при...НовиниСпециалистиАлт. медицинаОрганизацииНаправления в медицинатаНормативни актовеБотаникаКлинични пътеки