Начало История на медицината Правителствени облекчения за подобряване на развитието на руските аптеки през 1807 година

Правителствени облекчения за подобряване на развитието на руските аптеки през 1807 година

От 1807г.

Правителствени облекчения за подобряване на развитието на руските аптеки през 1807 година - изображение

Един от медицинските подотдели, които в миналото били част от руския медицински департамент се занимавал с устройството и управлението на Медико-хирургическата академия (Санкт Петербург, Москва и Виленкс), приемните изпити за специалностите медицина и фармация, разпределението на лекарите, фармацевтите и ветеринарните лекари в Русия. Катедрата към Медико-хирургическата академия била ангажирана с извършването на поръчки на медикаменти и консумативи, предназначени за армията и флота. В състава на тази катедра, или по-точно в медицинския съвет към нея задължително трябвало да трима съветници, които да се лекари, фармацевти, или хора, познаващи добре фармацевтичния сектор. През 1836 г., Министерството на вътрешните работи е било под опеката на Санкт Петербургското фармацевтично дружество и прилежащата към него школа за обучение на фармацевтите.

Въпреки това, през първата половина на ХIХ век държавната помощ, която се отпускала за закупуване на медикаменти в Русия била незадоволителна. Ограниченията по отношение на развитието на аптеките било осезаемо. За да се открие аптека в Русия се изисквал значителен първоначален капитал. Тъй като не всеки можел да се похвали с такъв капитал, аптекарският устав от 1836 година разрешавал на хората с достатъчно средства да отворят аптека единствено ако са фармацевти или помощник-фармацевти. С цел да се насърчи развитието на руските аптечни вериги, правителството позволявало да се преразглеждат цените на лекарствата, като се позволи те да могат нарастват плавно и да са еднакви за всички. Този начин давал възможност за откриването на аптеки в градовете с относително малък брой жители. Плавното покачване на цените на фармацевтичните стоки накарало руското правителство да се намеси през 1807 г. В реч пред правителството В. Кочубей подчертал, че "търговията с фармацевтични продукти е различна от другите видове на търговия. Тя трябва да се осъществява под бдителния надзор на правителството и бива облагана с данъци и такси, но те се различават от търговските. Фармацевтите  имат щастието да се ползват с определени привилегии и права, различни от тези на обикновените търговци."

Въпреки правителствената защита развитието на руските аптечни вериги не било особено подпомогнато. В продължение на 30 години (1825-1861) аптечните вериги в Москва нарасна с 6, и така до 1861 г. е имало само 30 аптеки.

В началото на XIX век. в Русия всяка година се откривали около 15 нови аптеки. Така, през 1804 г. врати отворили общо 16, през 1810 г. - 14 през 1827 г. - 18 частни аптеки. До края на 1828 година в страната е имало 423 аптеки, през 1838 г. - 572, а през 1848 година броят се увеличил до 689. Три години по-късно в Русия работели 743 частни аптеки.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияЛайфстайлГеографияСоциални грижиАнкетиНовиниЛичностиСнимкиОткритияСпециалистиОрганизацииАптекиЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаТестовеСпортВидеоРецептиКомпании и организацииСтатистически проучванияНормативни актовеПроизводителиБотаника