Начало История на медицината Предпазни мерки срещу избухване на холерни епидемии в Хаити

Предпазни мерки срещу избухване на холерни епидемии в Хаити

От 1791г.

Предпазни мерки срещу избухване на холерни епидемии в Хаити - изображение

За съжаление не могат да се отрият медицински доклади и доказана информация относно холерните епидемии, които покосяват карибския басейн през 19 век. От тази географска област, Хаити е най-голяма и най-гъсто населена, а за съжаление страната има и най-близък контакт с тежко засегнатите Куба и Ямайка. Епидемия от холера в Хаити е описана в  „La Feuille Du Commerce”.

През десетилетията, в които холера е бушувала край Карибските острови, културната ситуация в Хаити е уникална. Революцията в Хаити започва с робско въстание през 1791 г., което довежда до премахването на френския колониализъм и основаването на първата независима нация, съставена от бивши роби през 1804 г.  Държавните архиви на Хаити от 19-ти век показват ранното разпознаване на заплахата от холера, създадено от морския трафик с Европа и Съединените щати.

Дори по време на четвъртата холерна пандемия през 19-ти век, когато болестта не се е разпространила изцяло в Карибския басейн, правителството в Хаити взима мерки за евентуалното предотвратяване на въвеждането на болестта. Държавата ратифицира система за централизирано международното обществено здраве, докладващо на наличието на епидемии до 1881 г.

Липсата на епидемия от холера в Хаити контрастира с присъствието на болестта край Карибско море през 19 век. Хаити не е констатирала никакви холерни огнища, защото държавата не се е сблъсквала с никакви рискови фактори като внасянето на нови популации от роби и колониални войници, които са опустошителни за държави като Куба.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/17/11/11-0958_article

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛеченияНовиниИзследванияЛюбопитноНормативни актовеАлт. медицинаЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаОрганизацииМикробиологияСнимкиЛайфстайлПсихологияДиетиСпециалистиХранене при...ИнтервютаСоциални грижиТестовеЗаведенияАнкети