Начало История на медицината Представата за хипохондрията през 17-ти век

Представата за хипохондрията през 17-ти век

От 1606г.

Представата за хипохондрията през 17-ти век - изображение

Пасажът по-долу донякъде илюстрира разбирането, което медиците от 17-ти век имат за хипохондрията. Текстът е изваден от трактата "Микрокосмоса на хипохондрика" ("The Hypochondriac Microcosm") на немския лекар Mалахиас Гайгер (1606г.-1671г.).

"При мен често идват хора от цялата страна, от двата пола, търсейки съвет и лек за продължителни и необичайни вътрешни гласове и усещания в тях. Те упорито се опитват да убедят самите себе си, че чрез питейната вода са глътнали чудовище от жаби или други зверове, които се размножават и се хранят в телата им. Без значение дали ми харесва или не, аз съм длъжен да се съглася с тях, от уважение към техните най-дълготрайни меланхолични импресии. Предписвам им или медикаменти, които предизвикват повръщане, или очистителни, като чрез меланхоличните им изпражнения изпъждам въпросните чудовища, разбира се – не без достатъчен брой заклинания, за голямо облекчение на болния".

Като редица свои колеги от разглежданата епоха, Гайгер проучва в детайли причините и последиците от привидната епидемия от "хипохондричната болест", която върлува в Европа от края на Късния Ренесанс. Любопитното е, че тогавашната представа за хипохондрията не се изчерпва само със симптомите на въображаемото заболяване, описано твърде изразително по-горе от германеца. За много от специалистите от ранния модерен период болките от състоянието се причиняват от реално здравословно нарушение, причинено от проблем в органите, намиращи се "под" ("хипо-") "хрущялите на ребрата" ("хондрия"). Смята се, че нарушения в храносмилателната система могат да породят, чрез пренос на вредни изпарения в тялото, до респираторни и до сърдечносъдови затруднения, а в случай на хипохондрия – до сериозни психологични страдания и халюцинации. Съдейки по профила на хипохондриците от 17-ти век, те често попадат в капана на странни и нереални вярвания: един, например, твърди за себе си, че е направен от стъкло, друг – че се е превърнал в птица, трети е крал, папата или най-великолепният и неустоим мъж на планетата. Естествено, подобни странни "симптоми" не успяват да спечелят доверието на официалната медицинска гилдия, имайки предвид факта, че те биват широко популяризирани и приписвани на анонимни източници. Историята обаче познава и съвсем реални случаи – като този на холандския поет, теолог и лекар Каспар Барлеъс (1584г.- 1688г.), който искрено вярва, че е направен от масло и, в крайна сметка, свършва живота си, удавен в кладенец.

Любопитното е, че подобни екстремни разстройства във въображението обикновено не оказват влияние върху причината на заболяването. Според експертите, здравословната причина основно се свързва с дефектни възприятия. Признава се също така, че тези халюцинации, които по-късно съвременните психиатри ще се постараят да квалифицират, са тясно свързани с емоциите или със "страстите на душата".

В заключение можем да кажем, че открай време хипохондрията се смята за интересно явление в медицинската практика – състояние, което трудно се контролира и което, ако не се овладее, може да доведе до реални негативни последици за организма.

По статията работи: Красимира Костадинова

Снимка: freeimages.com

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://theconversation.com/hypochondriac-disease-in-the-mind-the-guts-or-the-soul-10176

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноПсихологияХранене при...ИсторияБотаникаЛечения