Начало История на медицината Предупреждение от правителството на САЩ за връзката между употребата на тампони и синдрома на токсичния шок

Предупреждение от правителството на САЩ за връзката между употребата на тампони и синдрома на токсичния шок

От 1978г.

Предупреждение от правителството на САЩ за връзката между употребата на тампони и синдрома на токсичния шок - изображение

През 1978 година доктор Джеймс К. Тод е идентифицирал заболяването синдром на токсичния шок ("TSS"). Този факт е важен за развитието на историята на тампоните в медицинската наука, тъй като обществото постепенно започнало да се замисля дали има определена връзка между заболяването и употребата на тампони.
През 1978 година американският Център за контрол на заболяванията ("CDC") все още не е бил официално уведомен за съществуването на синдрома на токсичния шок. Това се е случило едва през 1980 година, когато в институцията започнали да се получават все по-често доклади от пациентски организации и здравни институции. В тях се твърдяло, че приблизително в 97% от случаите заболяването е засегнало жени в  менструация. Потенциално фаталното състояние причинявало на пострадалите жени треска, която можело да прерасне до състояние на шок, кожни обриви, ниско кръвно налягане, чернодробни и бъбречни аномалии.

Американската институция реагирала, създавайки работна група, която трябвало да проучи причините за опасното състояние, което скоро започнало да се числи като „ново заболяване”. На 23 май 1980 година Центърът за контрол на заболяванията е публикувал доклад, който подчертавал наличието на силна корелация между „новото заболяване" и менструацията. Във втори бюлетин, публикуван на 27-ми юни 1980 година центърът обяснява тясната връзка между случаите на синдрома на токсичния шок и употребата на менструални тампони. В средата на юни, още преди публикуването на втория бюлетин, американската институция за контрол на заболяванията кани производителите тампони на среща в Атланта, щата Джорджия, за да могат да научат лично констатациите на центъра. Държавните служители помолили производителите за повече информация относно методите за направата на менструалните тампони, женската физиология и микробиология, но производителите не са могли да предоставят задълбочени данни по въпросите.

Вследствие американският център за контрол на заболяванията стартирал собствено микробиологично изследване. Три седмици по-късно институцията е установила, че симптомите на синдрома на токсичния шок се причинявали от секрецията на определен тип токсини. Изяснило се, че причинителите са бактерии от конкретен щам, известни като стафилококус ауреус.

В отговор на това, през лятото на 1980 година институцията започнала да препоръчва на жените, които желаели да се избегнат риска от заболяването да спрат да използват тампони. За жените, които желаели да продължат да използват тампони, Центърът за контрол на заболяванията препоръчал тампоните да се използват само за част от времетраенето на менструация. Центърът препоръчал на Американската администрация по храните и лекарствата да се изготвят официални предупреждения относно опасността да се развие синдром на токсичния шок вследствие на употреба на тампони.

На 26.09.1980 година компания „Proctor & Gamble” решава да изтегли доброволно от пазара своята марка тампони, известна с името „Rely tampons”, малко след като извършила собствено проучване на резултатите от изследванията на Центърът за контрол на заболяванията. Цифрите от проучването показвали по-висока статистическа възможност да се развие синдром на токсичния вследствие употребата на техни продукти всяка друга марка тампони.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноХранене при...ПатологияСпортЗдравни съветиНовиниЛайфстайлЛеченияСнимкиПсихологияСоциални грижиОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеАлтернативна медицинаПроизводителиМедицински изследванияБотаникаСпециалистиХрани и ястия