Начало История на медицината Примери за важната роля на ваксините в борбата с болестите в миналото

Примери за важната роля на ваксините в борбата с болестите в миналото

От 1974г.

Примери за важната роля на ваксините в борбата с болестите в миналото   - изображение

Дебатът за нуждата от ваксиниране съвсем не може да бъде наречен "ретро". Напротив, днес той е повече от актуален. Животоспасяващите препарати имат колкото привърженици, толкова и критици, а немалък брой хора (преди всичко – тези, които още не са станали родители) просто не могат да се похвалят с отношение по темата. Всеки, разбира се, има право на позиция и свободно изразяване на мнението.

Що се отнася до историята, тя изобилства от примери, показващи голямата роля, която са изиграли въпросните препарати в борбата срещу някои от най-страшните заболявания в миналото.

Няма две позиции по въпроса, че именно редовните имунизации са допринесли за елиминирането на вариолата през 1979г. Само за да си представите мащабите на това постижение, ще ви напомним, че до 60-те години на 20-ти век в световен план болестта е отнемала живота на близо два милиона души всяка година.

Ето и други интересни факти от миналото:

- Благодарение на ваксината, случаите на болни от детски паралич от 300,000 на годишна база през 80-те години на 20-ти век намалели на 2,000 през 2002г.  

- Неонаталният тетанус в 2/3 от развиващите се страни бил окончателно елиминиран проблем.

- След като през 1974г. Световната здравна организация (СЗО) стартирала мащабна капания за имунизиране на жителите в голям списък с държави, броят на смъртните случаи от морбили се понижил от 6 милиона на по-малко от милион за година.

- Коклюшът (или т. нар. магарешка кашлица) също бил "укротен" в глобален план – от 3 милиона случая на четвърт милион за година.

- През 1975г. дифтерията била във "вихъра си" и всяка година разболявала повече от 80,000 души. Днес те са по-малко от 10,000.  

- Благодарение на ваксината срещу заболяванията, причинявани от бактерията Haemophilus influenzae b, случаите на менингит в Европа били намалени с цели 90% в рамките само на 10 години.


Както може да се досетите, това са само част от успехите, реализирани чрез въвеждането на имунизациите срещу редица състояния. И макар че в "биографията" на ваксините, освен добри, могат да бъдат открити и доста негативни примери, исторически погледнато този род препарати за превенция безспорно са изиграли важна роля в развитието на човечеството.

А ако споделяте подобно мнение (или не съвсем), ще се радваме да го споделите и с нас.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.vaccinews.net/benefits.php

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиЛеченияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни проблемиВидеоХранене при...ИнтервютаМикробиологияЛюбопитноСпециалистиБотаникаАлт. медицинаЗдравни съветиАнкетиТестовеПсихологияОрганизацииСпортНормативни актовеИзследванияЗаведенияОбразованиеНаправления в медицината