Начало История на медицината Приносът на благотворителната фондация на Франклин Рузвелт в борбата срещу полиомиелита

Приносът на благотворителната фондация на Франклин Рузвелт в борбата срещу полиомиелита

От 1927г.

Приносът на благотворителната фондация на Франклин Рузвелт в борбата срещу полиомиелита - изображение

През август 1921г., докато бил извън страната на лятна ваканция със семейството си, американският президент Франклин Рузвелт, изведнъж се разболял. Малко по-късно му била поставена тежка диагноза, а именно – полиомиелит. Тридесет и вторият държавният глава на САЩ бил изпратен на лечение в местността Warm Springs (щата Джорджия), известна с богатите си находища на минерални извори.

По време на една от визитациите Рузвелт споделил с личния си съветник – Бейзил О‘Конър, че мястото му се струвало адски зле поддържано и, че имал сериозното намерение да направи нещо по въпроса за възможностите за рехабилитация на пациентите, диагностицирани с детски паралич. През 1927-ма той, О‘Конър и група от техни влиятелни приятели основали т.нар. Georgia Warm Springs Foundation, която по-късно била наименувана Национална фондация за детски паралич. Първоначално, Бейзил бил избран за касиер на институцията, а малко по-късно той заслужено заел поста на президент.

На 30 януари 1934-та, на рождения си ден, Рузвелт организирал голямо благотворително събитие, по време на което повече от 1 милион долара били събрани за целите на фондацията в борбата срещу полиомиелита. Инициативата останала в историята като "President’s Birthday Ball" и по традиция била провеждана всяка година до смъртта на Рузвелт.

През 1938г. фондацията била прекръстена на "March of Dimes" ("Маршът на монетите" - в свободен превод от английски език). Наименованието било предложено от радиозвездата Еди Кейнтър, по думите на когото даренията, идващи от всяко кътче на страната, щели да се превърнат в истински марш на монетите – асоциация със заглавието на късометражната филмова прожекция от този период "Маршът на времето".

През същата година кампанията за набиране на средства в помощ на хората, болни от детски паралич, генерирала страхотен успех , събирайки цели 1,800, 000 долара. С централизираното си управление и голям брой от доброволци, Националната фондация за детски паралич се превърнала в прототип за създаване на дузина други подобни институции на територията на САЩ.

Първоначално, организацията фокусирала усилията си върху възможностите за възстановяване и рехабилитация на жертвите от полиомиелит, при които се наблюдавала висока степен на парализа. Освен това, инициативата подпомогнала много дейността на американския лекар Джонас Салк в разработката на първата ваксина срещи детски паралич.  

След смъртта на Рузвелт фондацията постепенно започнала да обръща внимание и на много други проблеми, свързани с развитието на най-малките. А към днешна дата е също толкова активна в стартирането на различни инициативи и проекти.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://amhistory.si.edu/polio/howpolio/march.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииИсторияСнимкиНовиниЛеченияВидеоСоциални грижиОрганизацииЛайфстайлМикробиологияЛюбопитноСпортПроизводителиАнкетиАлт. медицинаЗдравни съветиТестове