Начало История на медицината Приносът на Франклин Рузвелт за борбата с детския паралич

Приносът на Франклин Рузвелт за борбата с детския паралич

От 1933г. до 1945г.

Приносът на Франклин Рузвелт за борбата с детския паралич - изображение

Полиомиелитът е една от най-коварните болести на 20-ти век. Заболяването е познато на хората още от дълбока древност, но става опасно едва в началото на миналия век. Колкото и да е странно повишените случаи на детски паралич се дължат на подобряването на човешката хигиена. Заради елементарните санитарни навици, възприети през края на 19-ти век, имунитетът спада, тъй като не е подложен на постоянна атака от всякакви зловредни вируси и бактерии.

Затова когато хигиената и стандартът на живот се понижава в годините след Първата световна война, полиомиелитът започва да покосява както бебета, така и възрастни. При някои хора, в чиито организми са съхранени антитела за болестта, заболяването протича леко и без трайни последици. В някои случаи обаче пациентите изпитват силно гадене, световъртеж и обездвижване в крайниците. При някои пациенти това обездвижване е за цял живот.

Франклин Рузвелт с дете на близки хораАмериканският политик Франклин Рузвелт заболява от полиомиелит на 39 години, което е учудваща възраст за развиване на подобна болест. В резултат на това той остава парализиран от кръста надолу. И макар че не е способен да ходи и да стои изправен, Рузвелт не се отказва от мечтата си за политическа кариера и първо става губернатор на Ню Йорк, а след това и президент на Съединените Американски Щати.

Франклин Рузвелт поема управлението на страната в навечерието на един от най-страховитите конфликти в човешката история - Втората световна война. Затова той трябва да отстоява позицията на държавата си с твърда ръка. Много историци обвиняват политика, че се опитва да скрие своята физическа особеност, като по този начин омаловажава заболяването си и се опитва да скрие последиците от детския паралич от очите на обществото.

Това твърдение не може да се приеме като истинно, тъй като е основано на една непълна теза. Истина е, че Рузвелт не акцентира на своята инвалидност, но това може да се обясни с факта, че по време на война лидерите трябва да изглеждат силни и непоклатими. Извън светлините на прожекторите обаче американският президент обръща сериозно внимание на борбата с полиомиелита.

По негово време е създадена държавната кампания „March of Dimes”, което в буквален превод означава маршът на стотинките. Заглавието е базирано на популярния за времето си слоган „Маршът на времето“ (англ. - March of Times). Целта на тази игра на думи, измислена от комика Еди Кантор, е да накара хората да отделят няколко стотинки от джоба си, които да отидат за изследвания на коварния вирус.

Секретарката на Рузвелт, брояща даренията

Тъй като САЩ разполага с обширна територия, в която живеят стотици милиони души, кампанията жъне невероятен успех. Хората масово изпращат към Белия дом пликове, в които има по няколко стотинки или долар. Заради огромната популация на страната тези дребни дарения стават причина за създаване на отделна фондация, която да оползотворява събрания бюджет.

Кампанията е подкрепена и от много медии, както и от известните личности в Холивуд. Самият президент прави официално обръщение към американците, с което изразява благодарността си към всички дарители. Той изтъква факта, че много от постъпилите средства са от деца, които искат да помогнат на своите пострадали от болестта връстници.

Със събрания бюджет създадената фондация решава да стартира няколко проекта. Първият има за цел да осигури безплатни грижи за жертвите на полиомиелита. Вторият отговаря за адекватна реакция и лечение на новопоявилите се случаи на болестта. Третият проект се опитва да разработи ефикасна ваксина срещу вируса на детския паралич.

Франклин Рузвелт умира през 1945-та година и не успява да види реалните резултати от кампанията си. Те настъпват с откритието на Джонас Солк, който през 1955-та година успява да създаде ефективна ваксина срещу детски паралич. Благодарение на откритието на медика коварната болест е ограничена до редки случаи само за няколко години.

Кампанията „March of Dimes” дава нагледен пример за това как малките дарения, дори и по време на война, могат да променят света към по-добро. Благодарение на Рузвелт днес една от най-тежките болести на 20-ти век е почти унищожена в повечето развити страни.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: www.wbur.org

www.thevintagenews.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛеченияНовиниСнимкиИсторияВидеоСоциални грижиМикробиологияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиАнкетиТестовеЛайфстайл