Начало История на медицината Сексуалната култура във феодална Япония: хомосексуализъм, педофилия и разврат

Сексуалната култура във феодална Япония: хомосексуализъм, педофилия и разврат

От 794г. до 1185г.

Сексуалната култура във феодална Япония: хомосексуализъм, педофилия и разврат - изображение

Феодална Япония често е идеализирана в историческите творби и съвременните произведения. Този исторически период се свързва с безстрашните самураи, елегантните куртизанки и определен тип дрехи, порядки и култура. Сексът във феодална Япония също често е идеализиран, но сексуалните традиции от тази епоха са много по-вулгарни и определено не могат да се нарекат "елегантни".

Педофилията сред самураите е нещо напълно естествено

Секса в япония

Вероятно, когато чуете думата самурай, си представяте списък с добродетели, който включва чест, лоялност, славни битки и стриктно поведение. Но в действителност в него влизат и педофилията и содомията. Самураите следват стриктни правила на живот, т. нар. "път на самурая", които включват различни норми за поведение. Според една от тях – шудо – самураите трябва да се възползват от услугите на млади любовници от мъжки пол на възраст около 12 години. Подобни "отношения" целят да установят здрава връзка между утвърдените самураи и техните ученици. Сексуалните сношения продължават докато детето стане възрастен и пълноправен самурай.

Монасите са покварени похотливи демони

Секса в Япония

Историята ни показва, че що се отнася до сексуалността, между будистките монаси в Япония и християнските монаси в Европа, няма много прилики (разбира се, не можем да бъдем твърде убедени в това твърдение). Въпреки че при някои будистки секти се дава обет за безбрачие, известният иконоборски дзен монах Иккю веднъж пише: "следвайте правилата за целомъдрие и ще бъдете нищо повече от едно магаре."

Будистките монаси често открито участват в наншоку, или педерастични отношения, в които правят секс с млади "дякони" (монаси от най-ниския ранг, които тепърва се обучават). Свещенослужителите също така не се отказват от сексуалния контакт с жени и то без да го крият от света. Въпросният Иккю дори се жени за една жена, след като се "изтощил от хомосексуалните удоволствия".

Християните, посетили Япония в този период, остават отвратени от сексуалните порядки на монасите. Йезуитският свещеник Франсис Кабрал пише през 1596 г., че покварата на плътта и греховните навици се възприемат от японците като почтени; височайшите мъже поверяват своите синове на будистките свещеници, за да бъдат обучени на подобни неща и същевременно да задоволяват похотта им.

Обикновените младежи от селски семейства се отдават на похотта в специални колиби

Секса в Япония

До известна степен юношите, чиито семейства се занимават със земеделие, разполагат с повече свобода, отколкото синовете на богаташите. Заможните момчета трябва да се придържат към много досадни правила, ритуали и традиции. Любовният и сексуалният им живот са напълно под контрола на техните семейства и трябва да бъдат одобрени от елита. От друга страна селските младежи могат да имат колкото си пожелаят сексуални партньори. Те се срещат често в т. нар. уакамо ядо, или "колиби за млади хора", за да се отдават на нагона. Тези отношения продължават докато момичето не забременее, което е знак, че юношите е време да се оженят.

Хомосексуалността е често срещано явление

Хомосексуалност

Що се отнася до хомосексуалността или бисексуалността, във феодална Япония почти липсват табута. Всъщност сексът между мъже понякога дори е идеализиран и възхваляван, докато сексът с жени е смятан за нещо, което изцежда силите на мъжа. В будистките храмове, както вече споменахме, подобни отношения не само, че не липсват, но са и норма. Гей връзките са абсолютно нормални и дори задължителни за армията, а мъжките проститутки се радват на клиенти и от двата пола.

Често се наблюдава преплитане на хомосексуалността и педофилията.

Сексът е важна част от японския мит за сътворението на света

Секса в Япония

Шинто, местният японски религиозен култ, съществува под различни форми от хиляди години. Писмената история на тази религия започва през 712 г. Според мита за създаването на света, сексът предхожда раждането на японския народ. В него едно древно същество казва на друго:

"Тялото ми, макар и незавършено, разполага с една част в излишък. Поради тази причина бих искал тази част от моето тяло, която е създадено в излишък, да бъде поставена в твоето тяло, което е създадено с липса, и така да родим земята."

Според друг текст всички форми на сексуална любов са безусловно добро". Определено вижданията на японците се различават изключително много от християнския мит за създаването на земята и човека. В Сътворението сексът е описан като греховен и срамен акт, докато шинтоизмът го разглежда като нещо добро и естествено.

Сексуалното удоволствие е равнозначно на духовно просветление

Секса в Япония

Тачикава-рю е клон на шингонския будизъм, познат като главния сексуален култ на Япония (очевидно са съществували достатъчно, за да се наложи разграничаването на "главния"). Според вярванията на сектата, сексът е път към духовно просветление, тъй като актът позволява на човек да загуби себе си в ръцете на другия. За будистите от Тачикава-рю сексът е важна част от духовния и религиозен живот. За тях сексуалният контакт не е просто идеал или символ, а се разглежда като нещо добро само по себе си, встрани от ролята му за възпроизвеждането на човешкия род. Тази секта още твърди, че "загубата на себе си по време на сексуалния акт може да доведе до събуждане на духа."

Проститутките се разделят на рангове

Проститутки в Япония

Феодална Япония е обсебена от идеята за йерархия и социално разслоение, която се проектира дори върху най-древната професия в света. Някои бордеи видимо са по-хубави от други, но дори в елитните публични домове съществува разлика между обикновените проститутки и елегантните куртизанки. Най-нисшите наложници се наричат юджо, докато най-класните – ойран, което е съкращение на "ойра но токоро но нее-сан" (най-старите сестри на нашето място).

Ойран са добре обучени куртизанки с изненадващо висок социален статус в обществото. Потенциалните клиенти трябва да ги посетят два пъти, преди да бъдат "обслужени", и контактът е невъзможен без посредник (обикновено някоя близко разположена чайна). На ойрана й е позволено дори да откаже услугите си на мъже, които според нея не ги заслужават или са недостойни.

Но животът на скъпите куртизанки не е никак лесен – те трябва да могат да танцуват, пеят, рисуват, пишат хайку и калигарфски текстове и да изпълняват традиционната чаена церемония. Те изглеждат културни, спокойни и дори щастливи на мъжете, които ги посещават.

Разбира се, често това е просто маска и много от тях са принудени да го правят поради финансови причини и задлъжняване към мадам. Обучението им е тежко, работят дълги часове и получават малко. По-късно ойрана са заменени от по-евтините и фриволни гейши.

(Официалните) Съпруги са моногамни, за разлика от мъжете си

Секса в Япония

Не е изненадващо, че стандартите, отнасящи се до секса и брака, са двойни дори в на пръв поглед разкрепостеното феодално японско общество. През периода Хейан държавните бракове са уредени и често полигамни. Официално мъжете могат да имат няколко съпруги, конкубинки и любовници. От друга страна жените са ограничени до един официален съпруг. Разбира се, дамите от елита често се отдават на извънбрачни афери.

Бракът не е вечен

Секса в Япония

През гореспоменатия период Хейан (794-1185) бракът в Япония невинаги е перманентен за висшите класи на обществото. Японското общество е разслоено в строга класова система и браковете се одобряват или уреждат между мъже и жени с еднакъв произход. Често заможните японци се женят, раждат им се едно или две деца, след което продължават към следващия брак – особено ако се появи по-заможен партньор. Членовете на нисшите класи не могат да си позволят няколко сватби, поради което много от тях се женят само по веднъж.

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

4.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.ranker.com/list/sex-in-feudal-japan/t-l-perez 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСнимкиНовиниАнкетиИнтервютаЗдравни съветиФизиологияТестовеЗдравни проблемиОрганизацииНаправления в медицинатаХранене при...СпециалистиСоциални грижиРецептиАлт. медицинаЛеченияБотаникаСпорт