Начало История на медицината Присъждане на Нобелова награда на Ото Варбург

Присъждане на Нобелова награда на Ото Варбург

От 1931г.

Присъждане на Нобелова награда на Ото Варбург - изображение

По време на своята работа във военоморската биологическа станция, германският лекар Ото Варбург се посвещава на изследвания, касаещи кислородната консумация при яйцата на морски таралеж след тяхното оплождане. Ученият доказва, че по време на фертилизацията степента на консумация на кислород се увеличава шесткратно.  Неговите изследвания доказват също, че желязото е изключително важно за индивидуалното развитие на морските таралежи по време на ларвения им стадий.


През 1918 г. Ото Варбург е назначен за професор биологичния институт "Kaiser Wilhelm Institute for Biology" (той е част от Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft). След 1931 г. немският медик е обявен за директор на института за физиология на клетката "Кайзер Вилхелм", който е основан през 1930 година с дарение от фондация "Рокфелер".

Ото Варбург изследва туморния метаболизъм и клетъчното дишане на раковите клетки, а през 1931 г. немският медик бива удостоен с Нобелова награда за физиология за неговото "откритие на естеството и действието на дихателните ензими." Престижната награда е присъдена, след  като д-р Варбург получава 46 номинации за период от девет години, като 13 от тях са получени през 1931 г.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Heinrich_Warburg

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиКлинични пътекиЗаведенияНормативни актовеСпециалистиГеографияАлт. медицинаОрганизацииПроизводителиНаправления в медицинатаОбразованиеТестовеОткритияБотаникаЛичностиСпортЛечения