Начало История на медицината Работа на Ото Варбург в нацистка Германия

Работа на Ото Варбург в нацистка Германия

От 1942г.

 Работа на Ото Варбург в нацистка Германия - изображение

Ото Варбург произхожда от древна еврейската фамилия, въпреки че майка му не е с еврейски произход, а баща му – Емил Варбург е протестант. След като Адолф Хитлер идва на власт през 1933 година в Германия започва да действа агресивната репресивна политика на нацистите, която се отразява изключително негативно на д-р Варбург и неговия екип. През 1941 г. той е отстранен за кратко от университета "Фридрих Вилхелм", но скоро след това бива възстановен.

През 1942 г. Ото Варбург започва работа в германски комитет, натоварен с борбата срещу рака, тъй като Хитлер болезнено се страхува от онкологичните заболявания. Въпреки това медикът взема решение да избяга от Германия, след като сестра му си е позволила да заяви гневно на публично място: "Ich war vor Hitler da" ("Аз бях тук преди Хитлер").

Въпреки това Ото Варбург остава под нацисткия контрол, цяло чудо е, че след декларирането на еврейския си произход (вероятно и хомосексуалността си), той бива оставен да работи в нацистка Германия. Лабораториите, в които работи медикът претърпяват големи щети от съюзническите въздушни хайки. Впоследствие институтът е евакуиран, но през 1945 г. окупационната руска армия присвоява немалка част от лабораторното оборудване. Въпреки, че централата на германските въоръжени сили определя, че институтът „Варбург” има решаващо значение за военните усилия, Ото Варбург отрича участието си във военни медицински изследвания.

След края на войната, сградите, в които се помещава "Kaiser Wilhelm Institute for cell Physiology" се ползват като щаб на американската армия. Варбург няма достъп до изследователските съоръжения до края на 1950 г., когато реконструкцията на института завършва. Медикът работи там до смъртта си през 1970 г. Той никога не се е женил, но се радва на обичта, доверието и уважението на дългогодишния си спътник Якоб Хайс.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://fulltext.calis.edu.cn/nature/nrc/11/5/nrc3038.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлТестовеСнимкиЛюбопитноЛичности