Начало История на медицината Причини за успеха на аспирина

Причини за успеха на аспирина

От 1900г.

Причини за успеха на аспирина - изображение

Икономическият аспект не би могъл да стои в центъра на развитието на дадено лекарство в медицинската история, но не би следвало и да се премълчава неговото значение.

Германската фармацевтична компания "Байер" е имала огромен икономически успех с емблематичния си медикамент не само заради добрия глобален маркетинг и проведената успешна рекламна кампания за възприемането на аспирина (въведен в началото на 1900 година) като запазена марка от хората, но и защото късметът е "закрилял" медикамента. Появата и развитието на аспирина може да се сравни с виното - колкото по-дълго се задържа на пазара, толкова по-ценен е ставал: за пациентите, а естествено и за производителите си. Аспиринът действително е бил добър колкото славата си. Лекарството не е било единствено продукт на рекламата - тя е правела единствено медикамента известен. Това вероятно е най-ценният факт в историята на аспирина.

От гледна точка на химическата структура аспиринът е елементарен препарат. Неговото създаване е станало по-скоро случайно, не е погълнало огромни суми като повечето нови медикаменти. Напротив, в създаването на лекарството няма нищо сензационно. Въпреки това, средството, чийто механизъм на действие много десетилетия е останал неизвестен (а и до днес все още не е изцяло доизяснен), повлиявало перфектно и сигурно температурата, болките и възпаленията. Така скоро се превърнало в универсалното лекарство. А и страничните ефекти на аспирина не са толкова изявени в сравнение с многобройни други лекарства, които се появяват с блестящи кампании, но не след дълго – а често и в съпровод с големи скандали – отново изчезват или просто биват заместени от нови, по-добри лекарства.

За сметка на това, аспиринът е останал на пазара, а в течение на поне 100 години лекарството е достигнало нови фармакологични предимства. А тъй като е едно от най-старите лекарства, тъмните му страни междувременно са основно проучени. Едно лекарство трудно може да бъде по-предвидимо от аспирина.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиПроизводителиЛеченияЛюбопитноНовиниЛайфстайлСоциални грижиСпортГеографияЗдравни съветиАлтернативна медицинаВидеоРецептиБотаникаСпециалистиАнкетиНормативни актовеАптекиОрганизацииОткритияКлинични пътекиНаправления в медицината