Начало История на медицината Произход на името кондом

Произход на името кондом

От 1564г.

Произход на името кондом - изображение

Според определени източници, най-популярният контрацептив дължи името си на лекар. От друга страна, думата "кондом" може да произлиза и от името на пътешественика Чарлз Кондом, който е открил латекса за европейците. Някои етимолози твърдят, че думата произлиза от condon (хранилище), condamina (ножница) или италианската дума guanto (ръкавица). Руското наименование на латексовото медицинско изделие "презерватив" произлиза от латинската дума - praeservare (защитавам).

През 1564 година е публикуван медицинският трактат "За френската болест". В него италианският анатом Габриеле Фалопий препоръчва на своите пациенти ефективен начин за предпазване от сифилис. Медикът създава предпазно  „бельо”, напоено в специален химически разтвор, който се поставя на пениса, прикрепвайки се с жартиери. Лекарите твърдят, че това приспособление  е тествано на 1100 доброволци.  Никой от тях не се е заразил с ужасната болест. След публикуването на това изследване презервативите започват широко да се използват по цял свят, като се споменава, че при производството им се влагат различни материали.

Впоследствие, по искане на английския крал Хенри VIII, медикът на Чарлз Кондом разработва подобрена версия на презерватива, която е направена на чревната лигавица на животни. Той препоръчва да не се използва за защита от сифилис, а за предпазване от нежелана бременност.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://museum.impharma.ru/text/429

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛюбопитноПроизводителиНаправления в медицинатаЛайфстайлГеографияНовиниАлтернативна медицинаЗдравни проблемиЛеченияЗдравни съветиБотаникаПсихологияСпортСоциални грижиФизиологияОрганизацииНормативни актовеРецептиКомпании и организацииЛичностиОткрития