Начало История на медицината Първата дисектирана нервна система и историята на Хариет Кол от 1888 г.

Първата дисектирана нервна система и историята на Хариет Кол от 1888 г.

От 1888г.

Първата дисектирана нервна система и историята на Хариет Кол от 1888 г.  - изображение

Хариет Коул е афроамериканка, която работи като чистачка в медицинския колеж "Ханеман" през 80-те години на ХIХ век. Когато жената умира от туберкулоза на 35-годишна възраст, медикът д-р Руфъс Б. Уивър, който по това време е гостуващ доцент по анатомия, съумява за пет месеца да извлече цялата нервна система на починалата жена и създава анатомичен модел.

Макар че на пръв поглед ситуацията звучи като някаква форма на злоупотреба с власт на работното място и напомня леко на романа на Мери Шели "Франкенщайн или новият Прометей", Хариет Коул дава разрешение, тялото й да бъде използвано от д-р Уивър за благото на медицината. Дали жената има представа точно какво ще се случи с нея, или по-точно с нервната й система, е неясно.

В продължение на пет месеца (през 1888 г.) д-р Уийвър премахва тъканите на трупа на Хариет, за да разкрие, изолира и отстрани в непокътнат вид гръбначно-мозъчната нервна система. Това е първият по рода си нагледен учебен медицински материал. До този момент не е откриван друг такъв. За да защити фините структури, медикът увива нервите в марля, а след това всяка частица от модела се покрива със слой от бяла оловна боя. След това д-р Уивър поставя на специална стойка цялата нервна система, подреждайки положението на нервите спрямо формата на човешкото тяло.

Според историята на "Homoeopathic Medical College of Pennsylvania" ("Хомеопатичния медицински колеж в Пенсилвания"), д-р Уивър разказва на свой колега (на име д-р Хийт) за случая на Хариет и създаването на модела по време на пътуване до Великобритания. Медикът не споменава за извършването на дисекцията. Отговорът на лекаря е по типично английски маниер: "Невъзможно е, нищо такова не е правено някога в Обединеното кралство, и ако това беше постижимо, то определено щеше досега да е направено от някого." Д-р Уайвър отвръща тихо и с усмивка: "Направено е, от човек в Щатите." Навярно англичанинът е бил ужасно раздразнен.

В статия за списание "Homeopathic World" от август 1892 г. д-р Алфред Хийт е много по-щедър в изказването си за постижението на д-р Уивър. Той го нарича: "чудо на търпението и умение в дисекциите, които никога не са виждани преди".

Анатомичният модел на нервната система, създаден от лекаря, е предназначен да служи като образователен инструмент в медицинския колеж, определено осъществява предназначението си. Нещо повече, той намира далеч по-широка аудитория. Хората са толкова впечатлени от нервната система на Хариет, че моделът е представен на световната колумбийска експозиция през 1893 г., където получава медал от изложбата и наградата "Premium Scientific Award".

Изображения на нервната система, създадена от лекаря, се появяват в стотици учебници, лаборатории и медицински кабинети в САЩ и извън пределите на щатите. "Harriet" претърпява известни реставрации през годините. Най-впечатляващата от тях е на обучения от Ханеман кардиолог д-р Джордж Гекелър през 60-те години на ХХ век.И към днешна дата нервната система на Хариет Коул се съхранява в болница "Hahnemann University Hospital", която е под опеката на университета "Drexel University College of Medicine". Анатомичният модел се съхранява в стъклена витрина, зорко охраняван на входа на медицинското учебно заведение.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: www.atlasobscura.com/places/the-nervous-system-of-harriet-cole?utm_source=facebook.com&utm_medium=atlas-page


ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиФизиологияЛюбопитноЛайфстайлАнатомияДиетиЗдравни съветиХранене при...СпециалистиПатологияИзследванияНовиниБотаникаНормативни актовеСпортОрганизацииКлинични пътекиТестовеЛеченияЗаведения