Начало История на медицината Първа сърдечна трансплантация във Великобритания – 3 част

Първа сърдечна трансплантация във Великобритания – 3 част

От 1968г.

Първа сърдечна трансплантация във Великобритания – 3 част - изображение

Към втора част >>> тук

След първата успешна трансплантация на сърце във Великобритания, пресата превърнала лекарите в знаменитости. Доктор Барнард, който извършил съдбовната операция през 1967 година, се радвал на особена популярност и в Кейптаун, и във Великобритания.

Както може да се види от снимката, Барнард е фотогеничен, а усмивката му спечелила псевдонима „Хирургът-филмова звезда”, присъден му от пресата. Той имал непрекъснати телевизионни изяви. Медикът красял корица на „Time” и „Paris Match”.

На 7 май, д-р Барнард посетил своя пациент Фредерик Уест в английската болница „National Heart Hospital”. Той бил посрещнат от множество репортери и оператори. На снимка (по-долу) от събитието лицето на Бърнард e трудно различимо от тълпата. Това медийно поведение било по-присъщо за музикални звезди и знаменитости, не толкова за лекари.

За съжаление, подобно на много от пациентите преди тях и Евърет, и Уест не живели дълго. Уест починал от масивна инфекция шест седмици след операцията си. Той така и не се прибрал в дома си. Еверет, който успал да се върне на работното си място. Той живял 205 дни със семейството си (най-дълго от всички пациенти с кардиотрансплантация). Починал е два дни преди да дочака своята втора сърдечна трансплантация. Смъртта и на двамата пациенти била отразена от пресата.

Следваща година броят на трансплантациите драстично спаднал. През 1970 г. били извършени само 18. От пациентите, оперирани по целия свят до края на 1968 г., две трети загинали в рамките на месеци, дни или часове. Във Великобритания, сърдечни трансплантации не били извършвани от края на 1969 година до края на 1970 година. Потушаването на медийното отразяване не било без последствия. Нату потвърдила в книгата си, че пресата, експертите и анализаторите започнали да оспорват ефективността и етиката на сърдечните трансплантации, а обществото ставало все по-подозрително по отношение на тези манипулации. Обществото се чудело дали донорите действително били мъртви, когато са дарявали сърцата си. Постепенно броят на донорите намалял.

Днес, научни постижения са успели да трансформират до някъде общественото възприемане на трансплантационната хирургия. Над 5000 сърдечни трансплантации се извършват по целия свят всяка година. Почти 85% от тези пациенти живеят най-малко една година с новите си сърца, а всяка следваща преживяна година увеличава шанса им за живот с 4 %.

Позирайки за снимката в болничния си халат, Уест нямало как да знае, че той ще бъде носител на особено „наследство” за английското общество, а неговото бреме щяло да бъде поето от Джон Макарфи. Той бил единственият пациент живял 33 години с дарено сърце.

Към първа част >>> тук

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.atlasobscura.com/articles/early-heart-transplants

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноЛеченияИзследванияПатологияСнимкиНормативни актовеОрганизацииЛайфстайлСпортФизиологияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаВидеоБотаникаКлинични пътекиСпециалисти