Начало История на медицината Развитие на американската компания "Бакстер" от 40-те години на миналия век

Развитие на американската компания "Бакстер" от 40-те години на миналия век

От 1948г.

Развитие на американската компания "Бакстер" от 40-те години на миналия век - изображение

През 40-те години на миналия век един холандски специалист – Уилям Колф, за пръв път провел успешно диализно лечение на пациент с бъбречна недостатъчност. Този своеобразен пробив в медицината накарал американската компания "Бакстер" да фокусира следващите си търговски стратегии върху комерсиалната употреба и необятни възможности на новооткрития медицински метод в САЩ. През 1948-ма презокеанският бранд разширил продуктовата си линия с добавянето в нея на нов нечуплив пластмасов контейнер за съхранение на кръв – своеобразен предшественик на пластмасовата торба "Viaflex" за диализни разтвори. Година по-късно, организацията се сдобила със специализиран отдел за производство само на фармацевтични агенти, който започнал да оперира под наименованието "Travenol Laboratories". Задачите на екипа му били да разработва и осъществява маркетинга на химични съставки и медицинско оборудване.

През 50-те години на 20-ти век "Бакстер" преживяла период на мащабно разрастване, отваряйки свои производствени предприятия в Кливлънд и в Мисисипи. По-късно в тях щели да бъдат разработвани диализни разтвори и такива за интравенозно приложение, игли, терапевтични респираторни продукти и много други медицински пособия за еднократна употреба, необходими в различните видове лечения. В допълнение, управителите на "Baxter" реализирали няколко важни придобивания през въпросното десетилетие, включително на компаниите "Hyland Laboratories" в Лос Анжелис през 1952г., както и на "Flint, Eaton and Company" и "Fenwal Laboratories" в Бостън от 1959-та. В края на 50-те организацията формирала и свой международен отдел, който впоследствие бил разделен на два такива - "Travenol Europe" /с операции в Европа/ и "Americas-Pacific Division". Към разглеждания период, "Бакстер" можела да се похвали със свои предприятия в цели 17 държави и предлагала продуктите си в повече от 100 страни.

Едно от най-важните постижения на фирмата през 1950-та било назначаването на Уилям Б. Греъм като президент и главен изпълнителен директор на "Бакстер". Заемайки въпросните отговорни постове, през 1953г. Греъм подкрепил научните търсения и опити на д-р Колф, свързани със създаването на изкуствени бъбреци.

През 1956 г. "Baxter" представила първата търговски-изградена система за бъбречна диализа - началната стъпка на компанията в областта, в която тя много скоро щяла да се утвърди като като категоричен новатор. 


Снимка: baxter.com

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.baxterivsolutions.com/history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиЗаведенияНормативни актовеСпециалистиИзследванияЛечения