Начало История на медицината Развитие на Катедрата по анестезиология и реанимация към ИСУЛ от 1974 до 2011 година

Развитие на Катедрата по анестезиология и реанимация към ИСУЛ от 1974 до 2011 година

От 1974г.

Развитие на Катедрата по анестезиология и реанимация към ИСУЛ от 1974 до 2011 година - изображение

Шест години след създаването на Катедрата по анестезиология и реанимация към ИСУЛ (през 1968) част от нея се обособила в единната Катедра по анестезиология и реанимация към Медицинска академия. За съжаление през 1974 година към структурата останали щатно секциите на Първи и Втори хирургичен блок и Центърът за остра дихателна недостатъчност. За щастие медиците от всички останали секции и групи продължили преподавателската си дейност, което било изключително съществено за историческото развитие на българската анестезиология.

През 1990 година професор Стоян Саев станал ръководител на Катедрата по анестезиология и реанимация към ИСУЛ, а след 2 години работата в институцията се поела от професор Иван Смилов.  През 2008 година Катедрата се оглавявала от професор Силви Георгиев.

По-късно структурата на Медицинска академия се разпаднала. Следствие на това било възстановяването софийския Медицински факултет, а то от своя страна, наложило преименуването на структурата, част от ИСУЛ. Новото й име било Катедра по анестезиология и интензивно лечение. Тя се състояла от 6 секции. Първата от тях била разположена във Втори хирургичен блок, Втората – в Първи хирургичен блок с Клиничен център остра дихателна недостатъчност. Третата секция на Катедрата била болницата „Царица Йоана”, Четвъртата – в болница „Майчин дом”, Петата в болницата по ортопедия в Горна баня и Шестата – в болница „Света Анна”.

През 1995 година към Катедрата се разкрил Център за продължаващо обучение по анестезиология. Той бил под патронажа на Европейската федерация (до2009) и Европейското дружество по анестезиология след 2009 година.

През 2011 година били предприети няколко структурни промени, вследствие на които Катедрата разполагала с 9 бази (разпределени са в анестезиологични клиники и отделения): първото отделение било част от УМБАЛ „Александровка”, второто към клиниката във Втора хирургия, третото към същата клиника по Урология, четвъртото към МБАЛ „Царица Йоана”, петото към СБЛАГ” Майчин дом", шестото при СБЛАО „Проф. Бойчо Бойчев”, седмото към МБАЛ „Св. Анна”, осмото към СБАЛБ „Св. София” и деветото към Отделението при Клиника по неврохирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Катедрата е осигурявала преподавателската дейност студентите по медицина и стоматология, както и специализацията на медиците благодарение на преподавателите от Медицинския факултет.
Съществен принос към историята на анестезиологията в България от основаването на Катедрата безспорно е обучението на всички български специалисти по анестезиология, организацията на болничните отделения по анестезиология, разработването и въвеждането на нови и ефективни методи за обезболяване и интензивно лечение в хирургичната и клиничната медицинска практика.

Неоспорими са заслугите на Катедрата формирането на гражданска защита и създаването на дъщерни катедри в българските медицински университети.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицинските науки в България", София, 2013 г., Академично издателство "Проф. Марин Дринов".

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаКомпании и организацииИсторияСнимкиЛайфстайлСпециалистиНовиниЛюбопитноОрганизацииЛеченияНормативни актовеКлинични пътекиСоциални грижиСпортЗдравни съветиАнкетиПроизводителиТестовеВидеоРецептиАлт. медицинаЛичностиОткрития