Начало История на медицината Развитие на кръвопреливането в СССР

Развитие на кръвопреливането в СССР

От 1935г.

Развитие на кръвопреливането в СССР - изображение

Трябва да се отбележи, че кръвопреливането като медицинска практика в СССР е широко практикувано, а съветските лекари прилагат широко манипулацията дори за лечение на заразни заболявания и подобряване на психичното здраве. Не е чудно, защо съветските лекари са изправени пред недостиг на кръв. Медиците се опитват да се справят със ситуацията, ангажирайки роднини на болните, както и персоналът в медицинските заведения, но дори при този подход лекарите често имат затруднения със съвместимостта на кръвните групи.
Отговорът на СССР е провеждането на кръводарителска пропаганда. На 22 април 1935 година Съветът на народните комисари приема постановление, според което доброволците могат да разчитат на парично обезщетение и безплатна храна. Съветската власт не само легализирана програма за доброволно кръводаряване, но публично се пропагандира високият морален смисъл от хуманистичния акт. Работата по набиране на донори е разгърната в медийното пространство, печатат се популярни брошури, картички, календари. Основните лица, пропагандиращи кръвопреливането стават и членове на Червения кръст. До средата на века, Съветският съюз заема водеща позиция по брой на кръвопреливания.

По време на Великата отечествена война, хемотрансфузията намира още по-широко приложение. Според руски експерти, 5 милиона регистрирани по това време донори, спасяват около 7 милиона живота. По време на този период се създава и специалният знак "Почетен донор".

Заедно с кръвта от здрави хора в СССР започва да се практикува и трупно кръвопреливане, за което първоначално говори академик Шамов. Първата подобна операция е проведена от съветския хирург и учен Сергей Юдин. След успешното изпълнение на тази манипулация д-р Юдин продължава да я прилага на свои пациенти. Известно е, че от 1930 до 1954 година в Научно-изследователския институт на пациенти са пациенти са били прелети 23 тона трупна кръв. Публикувани са множество доклади за напредъка от хемотрансфузиите с трупна кръв в руски и чуждестранни издания. Но практиката се преустановява, защото твърде много хора я смятат за светотатствена.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://museum.impharma.ru/text/336

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЗаведенияСпециалистиНаправления в медицинатаНовиниОрганизацииНормативни актовеМедицински изследванияЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛюбопитноЛайфстайлСпортСнимкиКлинични пътекиХранене при...ФизиологияЛеченияДиетиБотаникаТестовеОбразованиеПроизводителиСоциални грижиОткритияЛичности