Начало История на медицината Развитие на "Ново Нордиск" до 2000 година

Развитие на "Ново Нордиск" до 2000 година

От 1991г.

Развитие на "Ново Нордиск" до 2000 година  - изображение

През 1991 година датският фармацевтичен бранд "Ново Нордиск" ("Novo Nordisk") станал пълноправен член на Международната търговска палата, която и към днешна дата се смята за най-голямата неправителствена бизнес организация в света. По този начин фирмата отворила пътя си към глобалния пазар за лекарства.

Три години по-късно, през 1993-та, "Novo Nordisk" станала първата компания в Дания (и една от първите в световен мащаб), която публикувала подробен доклад за околната среда. С този ход управителите й категорично акцентирали и върху хуманитарните цели на "Ново Нордиск".

През 1996-та своя "дебют" на пазара направил лекарственият препарат "NovoSeven", предназначен за третиране на пациенти с хемофилия. Две години след това в асортиментовата листа на организацията своето място намерил и медицинският продукт Активел ("Activelle") – хормонално заместваща терапия за жени, намиращи се в менопауза. По същото време в Европа и в САЩ бил одобрен за употреба и препаратът "NovoNorm" (за орален прием) за лечение на диабет тип 2.

В края на 90-те "Ново Нордиск" публикувала и първия си социален доклад. Важен момент за развитието на организацията бил и разработването от научния й екип на първия й бързодействащ инсулин (инсулинов аналог) "NovoRapid", който бил въведен на пазара през 1999г. Знаете, че идеята на този вид препарати е още по-успешно да имитират инсулиновия отговор, за да се предизвикат желаните промени в нивата на кръвната захар. През същата година в портфолиото на компанията се "озовал" и медикаментът Нордитропин Симплекс ("Norditropin SimpleXx") - хормон на растежа, за пръв път разработен в течна форма и в специална инжекционна система с писалка.   

През 2000-та "Novo Nordisk" се разделила на две отделни компании, които започнали да оперират под шапката на "Ново Груп" ("Novo Group)": "Novo Nordisk A/S" и "Novozymes A/S". Година преди това пък, "Ново Нордиск" основала холдинга "The Holding company Novo".

Новият век щял да донесе още много предизвикателства пред бранда, както и редица нововъведения.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.novonordisk.com/about-novo-nordisk/novo-nordisk-history/step-by-step.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаИнтервютаЛеченияСнимкиЛюбопитноВидеоИзследванияЛайфстайлБотаникаДиетиСпортКлинични пътекиРецептиФизиологияПсихологияТестовеЗдравни проблемиПатологияХрани и ястияАнкетиОрганизацииСпециалистиПроизводители