Начало История на медицината Развитие на "Софарма" в периода от 2003 година до 2013 година

Развитие на "Софарма" в периода от 2003 година до 2013 година

От 2003г.

Развитие на "Софарма" в периода от 2003 година до 2013 година - изображение

След приватизацията на "Софарма" в началото на 21-ви век, през следващите няколко години българската компания щяла да преживее изключително бърз темп на развитие, характеризиращ се с непрекъснати процеси по модернизация и разрастване.

Безспорно едно от важните събития от историята на бранда от разглеждания период бил строежът на фармацевтичния завод "Софарма-Врабево". Предприятието отворило врати през 2003-та, като инвестираните в проекта средства възлизали на стойност 20 милиона лева.

Сградата на завода била издигната в региона на Троянския балкан, на територия от 6,000 кв.м. В "Софарма-Врабево" и към днешна дата се произвеждат лекарствени форми от главни фармакотерапевтични групи като гастроентерология, кардиология, пулмология, алергология, аналгетични и температуропонижаващи препарати.

На следващата година организацията  лицензирала производствените си мощности, съобразявайки се с въведените в Европа т. нар. стандарти за Добра производствена практика (GMP). Иначе казано, брандът си подсигурил важно условие да направи "пробив" и дори – да се наложи като водеща компания, на пазарите за лекарства извън страната ни.

През 2005-та "Софарма" завършила  изграждането на модерен логистичен терминал за дистрибуция на медицински препарати на българска земя, с което строителните действия обаче съвсем не спрели, а продължили с пълна сила.

През 2007-ма в столицата отворил врати нов и модернизиран Ампулен завод. В него била разработен иновативен метод за дозиране и запойка, осигуряващ впечатляващия капацитет от 24 хиляди броя ампули за час. Модерните машини в предприятието разполагали и със специална система, позволяваща произведените препарати да се отличават с възможно най-висока степен на стерилност при работа.

През 2008-ма пък дошло ред на предприятието "Българска роза – Севтополис" в Казанлък да заработи на пълни обороти.

В края на десетилетието "Софарма" придобила  латвийския дистрибутор на лекарства "Бриз ООО", опериращ в Естония, Латвия, Литва и Беларус. Едновременно с това, Комисията за финансов надзор дала позволение на "Софарма" да предлага свои акции на Варшавската Фондова Борса, които акции започнали официално да се търгуват през 2011-та.

През същата година приключил строежът на новия завод на родната ни компания в Сърбия, а в София била открита внушителната по своя дизайн и изпълнение офис сграда "Софарма Бизнес Тауърс".

И като за финал на този безкрайно динамичен период за фармацевтичния ни бранд можем да добавим още едно подобаващо събитие - през октомври 2013-та в експлоатация бил пуснат нов завод за твърди лекарствени форми.

Ето така, в период от повече от 70 години, компанията се променяла и модернизирала, за да се превърне в това, което е днес. 

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"Фармация и дела", Наталия Ангелова, 2013г.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНаправления в медицинатаНовиниСпециалистиОрганизацииПроизводителиЛюбопитноНормативни актовеАптекиТестовеЛичностиЛайфстайлОткритияБотаника