Начало История на медицината Развитие на "Тева" до 2000 година

Развитие на "Тева" до 2000 година

От 1993г.

Развитие на "Тева" до 2000 година  - изображение

В началото на 90-те години на 20-ти век израелската компания "Тева" ("Teva") инвестирала немалко средства в придобиване на различни компании в световен мащаб, в научни проучвания и иновации, както и в повишаване на производствения си потенциал. В периода от 1992-ра до 1996-та управителите на бранда похарчили сумарно 420 милиона долара за присвоявания, като по този начин те разширили влиянието на организацията на лекарствените пазари във Франция, Италия, Великобритания и Унгария.  

Любопитното е, че през 1993г. генерираните средства от продажби на "Тева" в САЩ надхвърлили проходите, реализирани на родна почва. А три години по-късно броят на кадрите й отвъд Океана значително превъзхождал този на наеманите израелски служители.

През 1996-та "Teva" придобила "Approved Prescription Services" (заедно с дъщерното й дружество "Berk") – втория по-големина производител на генерични лекарства в Англия, както и унгарската организация "Biogal NT".

Междувременно, ръководителите на израелския гигант съсредоточили вниманието си (и разбира се – огромни финансови ресурси и научен потенциал) върху предлагането на т. нар. лекарства сираци срещу определени неврологични нарушения и автоимунни състояния.

Вероятно сте чували, че лекарствените сираци са медикаменти, които се използват за лечение на изключително редки заболявания. Обикновено, техните активни съставки се откриват от научния екип на големи компании. Поради липсата на достатъчно пациенти и на гаранция за възвръщаемост на вложените в разработката и клиничното им тестване средства обаче, фирмите често изгубват интерес да завършат пазарната реализация на "сираците", в резултат на което патентът им изтича.    

По-малки фармацевтични фирми като "Тева", например, могат да "осиновят" подобен продукт и да се сдобият с ексклузивния патент върху активната му съставка за срок от седем години – период, който би им позволил да получат парична възвращаемост от направената инвестиция.

Все пак, основните приходи на "Тева" продължили да идват от производството на генерици. От януари 1996-та до юли 1997-ма, компанията успяла да получи от Американската администрация по храните и лекарствата повече одобрения за предлагането на генерични медикаменти от която и да е друга фармацевтична организация по света.

През 1997-ма своя "дебют" на американския пазар направило и първото оригинално лекарство на "Тева" – "Copaxone", срещу множествена склероза. Медикаментът бил резултат от неуморния труд на трима израелски специалисти, на които били необходими цели 15 години, за да изолират т. нар. кополимер 1, а впоследствие - да тестват неговите качества в борбата с МС. Интересното е, че "Copaxone" било първото разработено в Израел лекарствено средство, получило лиценз за разпространение в Страната на неограничените възможности.

През 1998г., за "скромните" 87 хиляди долара, "Тева" закупила холандската организация "Pharmachemie Group", която по това време държала 40% от пазара на генерици в Холандия. Следващ в списъка бил американският бранд "Copley Pharmaceuticals", придобит за 220 милиона долара през 1999-та.  



А през 2000-та към голямото семейство на "Teva" се присъединила и "Novopharm Ltd." – вторият най-голям производител на генерични медикаменти в Канада, с операции в САЩ и Унгария.

Чрез всички тези придобивания, израелският гигант успял да си осигури сериозно предимство пред много други негови конкуренти в бранша.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/teva-pharmaceutical-industries-ltd-history/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияОрганизацииПроизводителиЛайфстайлНовиниРецептиЛюбопитноИзследванияЛеченияВидео