Начало История на медицината Разпространение на Втората холерна пандемия от 1832 до 1837 година

Разпространение на Втората холерна пандемия от 1832 до 1837 година

От 1832г.

Разпространение на Втората холерна пандемия от 1832 до 1837 година - изображение

През 1832 г. холерата достига най-далечните брегове на Америка, защото бива пренесена чрез европейски кораби, които са поставени под карантина в Гросе Айлънд, който се намирана на няколко мили от Квебек в Канада. Случаи на холера се появяват в Квебек в началото на юни, а през следващите две седмици се регистрират 1000 смъртни случая. Заболяването се разпространява с голяма бързина по течението на река Сейнт Лорънс и нейните притоци във вътрешността. Горе-долу по същото време холерната инфекция бива внесена в Съединените американски щати, където на 23 юни (в Ню Йорк) и на 5 юли (във Филаделфия) се регистрират първите случаи. До края на 1834 година, холерата причинява големи опустошения в САЩ. В хода на Втората холерна пандемия болестта успява да проникне и в други американски щати. Както се твърди от изследователя Хесер през пролетта на 1833 г. инфекцията достига до Мексико, а през същата година болестта бива внесена и чрез Испания. Повтарящи се холерни инфекции се наблюдават през 1835 г. Те довеждат до заразяване на Ню Орлиънс  и Южна Каролина. Въпреки че появата на болестта в крайбрежните райони на Гвиана не е довежда до сериозни последствия, опустошителна епидемия през 1837 г. покосява Никарагуа. Холерата се появява през същата година и в Гватемала.
Независимо от Драконовите карантинни мерки, наложени в Испания, холера успява да проникне в страната през август 1833 г. За останалото време до края на годината холерната инфекция става изключително широко разпространена, като през 1834 г., инфекциозното заболяване достига дори до Южна Франция (Марсилия и други места от област Прованс). По идентичен начин чрез Испания холерата достига до отсрещния бряг на Африка.
Разпространението на холерата в Европа през първата половина от Втората холерна пандемия не е изцяло изяснено за североизточната част от Балканския полуостров ( днешна Румъния и България). Според Макнамара разпространение на инфекцията от южната част на Русия не е прецедент за тези географски райони още от 1830 г. В края на юли същата година епидемия избухва в Константинопол (Истанбул), от където инфекцията бива внесена в Смирна и други места от Мала Азия. За съжаление през 1835 г. холерата отново става широко разпространена в някои части на Стария континент.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2542143/pdf/bullwho00557-0108.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛеченияНовиниИзследванияЛюбопитноНормативни актовеАлт. медицинаЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаОрганизацииМикробиологияСнимкиЛайфстайлПсихологияДиетиСпециалистиХранене при...Социални грижиИнтервютаТестовеЗаведенияАнкети