Начало История на медицината Разработване на антихолерна ваксина

Разработване на антихолерна ваксина

От 18.07.1892г.

Разработване на антихолерна ваксина - изображение

Владимир Аaронович Хавкин е руско-еврейски бактериолог, чиято кариера бива помрачена от Русия, защото "той отказва да приеме руското Православие”. Той емигрира и работил в института „Пастьор” в Париж, където медикът разработва първата антихолерна ваксина, която се опитва да приложи успешно в Индия. Лекарят бива признат за първия микробиолог, развил и използвал ваксини срещу холера и бубонна чума. Д-р Хавкин самоотвержено изпитва ваксините върху себе си. Лорд Джоузеф Листър го нарича с уважение "спасител на човечеството".
По това време светът вече се е сблъскал с няколко от Великите холерни пандемии от 19-ти век, които почти опустошават Азия и Европа. Въпреки че Роберт Кох се превръща в откривател на причинителя на холерата - Vibrio cholerae през 1883 г., медицинската наука по онова време не е наясно, че това е единственият причинител на заболяването. Това мнение бива подкрепено по експериментален път, като в тестовете се включват няколко биолози.

Хавкин фокусира изследванията си върху разработването на ваксина срещу холера, произвеждайки отслабен форма на бактерията. Медикът рискува живота си, изпробвайки ваксината върху себе си на 18 юли 1892 г. Хавкин докладва констатациите си на 30 юли пред биологичното общество. Въпреки че откритието му предизвиква огромен ентусиазъм в пресата, то не е широко прието от някои негови колеги като Мечников и Пастьор. Откритието му не е одобрено от нито една официална медицинска власт във Франция, Германия или Русия.


Д-р Хавкин решава да се премести в Индия, където стотици хиляди загиват ежедневно по време на холерните епидемии. Първоначално той среща дълбоко подозрение и оцелява след опит за покушение от ислямски екстремисти по време на първата му година там (1893). Медикът успява да ваксинира срещу холера около 25 000 доброволци, повечето от които оцеляват. След заразяване с малария, Хавкин трябва да се върне във Франция.

В своя доклад до Кралския колеж на медиците, написан през август 1895 в Лондон Хавкин разказва за резултатите от индийската му експедиция. През март 1896 г., въпреки съветите на своя лекар, Хавкин се завръща в Индия и извършва 30 000 ваксини само за седем месеца.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/Waldemar_Haffkine

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛеченияНовиниСнимкиИзследванияЛюбопитноНормативни актовеАлт. медицинаЗдравни съветиТестовеКлинични пътекиБотаникаОрганизацииМикробиологияЛайфстайлПсихологияВидеоСоциални грижиАнкетиДиетиСпециалистиХранене при...ИнтервютаЗаведения