Начало История на медицината Разработване на първата ваксина срещу хемофилус инфлуенцa тип Б

Разработване на първата ваксина срещу хемофилус инфлуенце тип Б

От 1968г.

Разработване на първата ваксина срещу хемофилус инфлуенце тип Б - изображение

Преди да бъде създадена ефективна ваксина срещу т. нар. хемофилус инфлуенце тип Б (ХИБ), животът на хиляди малчугани по света бил сериозно застрашен и често – дори отнеман в невръстна възраст.

По своята същност заболяването представлява бактериална инфекция, причинявана от Haemophilus influenzae b. Въпросният патогенен микроорганизъм е грам-отрицателен и е редовен "наемател" на човешката носоглътка. При най-малките деца той може да доведе до тежки състояния, като пневмония, менингит и други.

Сигурно ще ви е интересно да разберете, че първата ваксината срещу ХИБ била създадена чак през 60-те години на 20-ти век (малко преди това учените разбрали, че Haemophilus influenzae b била резистентна към голям брой антибиотични препарати и решили да вложат усилията си преди всичко в предотвратяване на инфекцията).

Същинската работата по разработване на животоспасяващия препарат започнала през 1968г. в медицинския център на университета в Рочестър в САЩ и обединила научния потенциал на няколко уважавани американски медицински специалисти, между които Портър Андерсън и Дейвид Смит. След поредица от експерименти те успели да създадат "вярната" субстанция. Тя представлявала пречистена форма на външната  полизахаридна обвивка на болестотворната бактерия.

Както можете да се досетите, тестовете на ваксината започнали малко след това. През 1975г. проучване, проведено във Финландия показало, че след имунизация едногодишните хлапета (но не и новородените) действително изграждат имунитет срещу ХИБ. Д-р Смит бил много доволен от постигнатите резултати и смятал, че фармацевтичните компании също ще оценят откритието му. Уви, интересът на последните бил нулев. Това принудило американският лекар да основе собствена фармацевтична фирма, която започнала да произвежда новия препарат почти веднага.

Преди въпросната ваксина да бъде пусната в масово производство в САЩ, тежки инфекции в резултат на хемофилус инфлуенце тип Б разболявали 20,000 хлапета под петгодишна възраст и убивали близо 1,000 на година. И още статистика: 2%-5% от случаите на бактериален менингит завършвали с фатален край, а 15%-30% от пациентите, които все пак оцелявали, до края на живота си страдали от сериозни неврологични нарушения като слепота и глухота. До 2006г. с широкото използване на ваксината на територията на страната на неограничените възможности броят на регистрираните случаи с ХИБ били сведени само до 29 за година.

Така хемофилус инфлуенце тип Б била "поставена на мястото й" и много деца били предпазени от това да се "запознаят" с нея отблизо.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historyofvaccines.org/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияНовиниЛюбопитноВидеоКлинични пътекиИзследванияЛайфстайлХранене при...Здравни съветиПатологияСнимкиМикробиологияАлт. медицинаБотаникаАнкетиСоциални грижиФизиологияТестове