Начало История на медицината Ранен живот и образование на Роналд Рос

Ранен живот и образование на Роналд Рос

От 1857г. до 1889г.

Ранен живот и образование на Роналд Рос - изображение

Роналд Рос е син на генерал Ч. Рос от английската армия и съпругата му Матилда Шарлът Елдъртън. Роналд е най-голямото от десетте деца на двойката и, когато е само на 8 години, е изпратен в Англия, където заживява с леля си и чичо си.

Началното си образование Роналд получава в Райд. През 1869 г. е изпратен в пансион в Спрингхил, близо до Саутхемптън. Още като момче развива интерес към музиката, литературата, поезията и математиката.

На 16 г. Роналд си осигурява достъп до предварителните изпити за прием в Оксфорд и Кеймбридж. Заради любовта си към поезията и литературата първоначално той иска да бъде писател, но след като през 1874 г. е приет в лондонския медицинския колеж "Св. Вартоломей", животът му поел в различни посока. Той взел това съдбоносно решение заради препоръките на своя баща.

Тъй като изборът да запише медицина е повлиян до голяма степен от желанието на баща му, в началото Рос не отдава голямо внимание на обучението си и прекарва много време в писане на пиеси, поеми и композиране на музика. Въпреки това през 1880 г. той се дипломира, а година по-рано полага успешно изпитите за прием в Кралския колеж за хирурзи на Англия.

След това Роналд Рос започва работа като корабен хирург на един трансатлантически параход. Същевременно той продължава да надгражда и разширява медицинските си познания, за да получи лиценз от Обществото на аптекарите. Първият му опит не бил толкова успешен, но при втория през 1881 г. той получил нужната квалификация и това му позволило да постъпи във Военния медицински университет, което го направило част и от Индийската медицинска служба. Между 1888 и 1889 г. той си взима служебен отпуск, за да придобие диплома по Обществено здраве от Кралския колеж по медицина и Кралския колеж на хирурзите. За да го постигне, минава курс по бактериология, а един от преподавателите му е професор Е. Е. Клайн.

През 1889 г. Рос се жени за Роса Беси Блоксам. Раждат им се двама сина – Роналд и Чарлз, и две дъщери – Дороти и Силвия. 

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: 1. https://www.famousscientists.org/ronald-ross/;

2. https://www.lshtm.ac.uk/

снимка: inmemoryglobal.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История