Начало История на медицината Роля на Луиз Борсие в развитието на акушерството, 2 част

Роля на Луиз Борсие в развитието на акушерството, 2 част

От 1563г.

Роля на Луиз Борсие в развитието на акушерството, 2 част - изображение

Публикациите на Борсие се оказали доста ценни за историята на акушерските грижи. Нейният тритомен акушерски наръчник, озаглавен „Observations diverses”, е публикуван за пръв път през 1609 година. Трудовете й са преведени на немски („Hebammen Buch”) през 1629 година и са илюстровани от именития Матеус Мериан. Превод на английски ("The compleat midwives practice") се появил през 1656 година, на холандски ("Het begin en den ingang van alle menschen in de wereld") през 1707 година.

Твърди се, че Борсие е помогнала на около 2000 бебета да се родят. Освен това, тя е станала свидетел и на немалко анормални раждания. Сред някои от забележителните й препоръки за такива трудни ситуации са методите й за безопасно израждане на дете, чиято майка е на прага на смъртта, за извършването на верзия на плода, за успешното раждане на втори близнак, когато майката е твърде изтощена от дългия процес.

В творбата си от 1617 година „Recit veritable de la naissance de Messeigneurs et Dames les enfans de France” Борсие разказва за многобройните си преживявания по време на ражданията на „френските дами”. Нейните „Instruction a ma fille” („Съвети към дъщеря ми”) са сред първите творби, прилагащи приема на определени дози желязо за лечение на анемия през бременността.Нейните съвети към акушерките били прости, но ефективни:

"Вашата единствена задача е да правите нещата както трябва; Човещината и топлото отношение на акушерките дават по-добри резултати от грубостта... Съветвам ви - каквото и да се случи, никога не изглеждайте „като в небрано лозе” и никога не се изненадвайте, ако нещо не тръгне както трябва, защото страхът смущава сетивата. Само въздържаният човек, който не се разстройва бързо, е в състояние да определи важните приоритети в напрегната ситуация.

Доказвайки, че медицинското й познание се простира много по-далеч от рамките на акушерството, Луиз Борсие е създала през 1635 година „Recueil des secrets”, съдържаща над 280 рецепти, касаещи не само раждането, но и следродилния период, както и широк спектър от други медицински проблеми. Подобно на другите й писмени трудове, и тези рецепти предлагали практически ежедневни работещи решения на някои разпространи медицински състояния. Трудът бил предназначен не само за акушерките, но и за младите и неопитни родилки.

Акушерството се „върнало” обратно в територията на традиционното обучение на мъжете-лекари през 1700, но Борсие направила много, за да подчертае ролята на жените в тази сфера на медицинската практика. Тя е проправила пътя на следващите поколения акушерки като Джейн Шарп, публикувала ръководството си „The midwives book. Or the whole art of midwifery discovered”.

Към първа част >>> тук

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://blog.wellcomelibrary.org/2015/10/the-scholarly-midwife/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаСнимкиИсторияНовиниОрганизацииНормативни актовеСпециалистиЗаведенияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноАнатомияКлинични пътекиИзследвания