Начало История на медицината Роля на Луиз Борсие в развитието на акушерството, 1 част

Роля на Луиз Борсие в развитието на акушерството, 1 част

От 1563г.

Роля на Луиз Борсие в развитието на акушерството, 1 част - изображение

Известна с прозвището си "Ученият", Луиз Борсие (1563-1636) e именита известна акушерка, живяла през 17-ти век. Изпитанията и трудностите на живота й илюстрират маргиналната позиция на акушерките и ролята им в медицинската практика през тази историческа епоха. Въпреки това, Борсие е написала стойностни и широко разпространени публикации, които още веднъж затвърждавали имиджа й на опитен автор на научна литература.

Трудностите на работеща жена, практикуваща медицинска специалност по време на период, когато мъжете са били на чело на медицинската йерархия, вероятно не са били за пренебрегване. Заедно с трите й малки деца, Борсие била принудена да напусне Париж през 1589 г., когато крал Хенри IV нападнал града. В отсъствието на съпруга й Мартин Борсие, който бил далеч, служейки на страната си като военен хирург, госпожа Бросие била „притисната” до стената и трябвало спешно да си намери работа. Откривайки, че ръкоделието не е достатъчно за нуждите на семейството й, французойката започнала да практикува в областта на акушерството. Нерядко тя се е превръщала в пряк свидетел на медицинските умения на съпруга й, който бил обучен от иновативния хирург Амброаз Паре. Въпреки че Борсие срещнала осезаема съпротива, през 1598 година тя преминала успешно официалния изпит за достъп до гилдията на акушерките.

Благодарение на гласуваното й доверие, тя скоро започнала да се грижи за доброто здраве на много състоятелни жени и малко по-късно Борсие започнала да практикува във френския кралски двор. Това професионално израстване на французойката в конкретната историческа епоха можело да се приеме като прецедент. Въпреки това, като жена-акушерка, Борсие все още била „на дъното” в йерархията на медицинските специалисти. Наред с хората, занимаващи се с ваденето на зъби и наместването на кости, акушерките, живели в края на 16 и началото на 17 век, били считани за „общите работници” в медицинската професия. Лидерските позиции се падали на лекарите с университетско образование, както и на хирурзите.

Помагайки за безопасното раждане на бъдещия Луи VIII, Борсие си осигурила позицията на доверена лична акушерка на кралицата на Франция - Мари де Медичи (управлявала е от 1600 до 1610 година като регент на сина си). Борсие е помогнала на бял свят да се появят всичките й шест деца.

Всичко се развивало добре до смъртта на херцогинята на Монпенсие - Мари дьо Бурбон. Обвинена в небрежност, Борсие била принудена да се оттегли от заеманата до този момент позиция. Тя била предупредена и посъветвана със следната ремонстрация:  „Не славете името на акушерките и не се дръжте като такава. Вижте до какво може да доведе вашата самонадеяност и писанията ви. Не говорете така арогантно срещу мъжете, които са по-опитни и по-успешни, отколкото сте вие в професията си...”

Необезсърчена от прочетеното, Борсие продължила да описва своя опит за идните поколения, публикувайки множество творби по акушерство. Самата тя твърди, че е била: „първата жена, практикуваща изкуството си с писалка в ръка”.

Към втора част >>> тук


5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://blog.wellcomelibrary.org/2015/10/the-scholarly-midwife/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиНовиниОрганизацииНормативни актовеСпециалистиЗдравни съветиАнатомияЗаведенияАлт. медицинаЛюбопитноКлинични пътекиИзследвания