Начало История на медицината Ръководство на аптека "Пчела" след одържавяването й през 1945 година

Ръководство на аптека "Пчела" след одържавяването й през 1945 година

От 1945г.

Ръководство на аптека "Пчела" след одържавяването й през 1945 година  - изображение

През 1900 година историята на българската фармация е "белязана" от събитие, важно за нейното развитие – магистър фармацевтът Панайот Славков открил великотърновската аптека "Пчела". Тя функционирала непроменена до края на 1945 година, но след този момент тя била одържавена. С ръководството на аптеката се заела фармацевтката Райна Симова Димова, завършила фармацевтичното си образование в Лайпциг. Тя била ръководител на аптеката в продължение  на две години, като през 1947 година работната позиция била поета фармацевта Петър Георгиев Калицев, който е медицинския университет в Прага. Той преместил аптеката в предишното й помещение на "Бажарлъка" от времето на фармацевта Панайот Славков.

Четири години след одържавяването на аптека "Пчела", като ръководител на институцията бил назначен Богомил Вачев, но през 1951 г. той станал  референт-ръководител на Окръжно аптечно управление. Неговата позиция в аптеката наследила Мария Гачева, която направлявала работата в нея до март 1954 г. След този момент управители на "Пчела" били фармацевтите:

- Надежда Минева от  март 1954 г. до септември 1957 г.;

- Пенка Георгиева от септември 1957 г. до  февруари 1962 г.;

- Невяна Алексиева от февруари 1962 г. до март 1983 г.;

- Весна Бижева от март 1983 г. до 1985 г.;

- Ася Бостанджиева от 1985 г. 1989 г.;

След 1989 година аптека "Пчела" престанала да съществува. Въпреки това, осемдесет и девет годишната история на институцията определено е допринесла за развитието на българската фармация.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.pharmfac.net/dokladi/Aluani_First%20BG%20pharmacy_Hyssar.pdf

2. http://lekarnaresen.weebly.com/index.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаИсторияСнимкиЛичностиОткритияСпециалистиОрганизацииАптекиНовиниЛайфстайлВидеоРецептиТестовеАлт. медицинаСпортЛюбопитноКомпании и организацииСтатистически проучванияАнкетиНормативни актовеПроизводителиБотаника