Начало История на медицината Сесили Сондърс - създателката на първия модерен хоспис в Англия

Сесили Сондърс - създателката на първия модерен хоспис в Англия

От 1918г.

Сесили Сондърс - създателката на първия модерен хоспис в Англия - изображение

Твърде е вероятно да сте чували името на Сесили Сондърс – особено ако проявявате интерес към историята на медицината. Ако обаче не сте запознати с постиженията на тази личност, ще се опитаме набързо да запълним знанията ви. Защото Сесили не е коя да е.

Известната медицинска сестра се смята за основател на първия модерен хоспис в света – "Сейнт Кристофър", който отворил врати в Лондон през 1967г. В по-широк смисъл, британката е "виновна" за утвърждаването на т. нар. палиативни грижи. Успехът на Сондърс се състои в това, че тя разработила ефективна система и начини за облекчаване страданието на пациентите. А по време на цялата си кариера инициативната дама никога не изпускала добра възможност да акцентира върху това, че умиращите хора се нуждаят от състрадание, уважение и почит.

"Щипка" биография

Англичанката била родена в Барнет, Хартфордшир, през 1918-та. Тъй като била едра на ръст, тя винаги се "извисявала" над останалите, което, по думите й, я карало да се чувства некомфортно, но едновременно с това обаче я дарило с умението да изпитва съпричастност към аутсайдерите. Сесили страдала и от болезнено гръбначно изкривяване и била принудена да лежи по 40 минути на ден на пода, с цел състоянието й да се подобри. Всички тези подробности бързо предопределили желанието й да се посвети на сестринските грижи. Баща й обаче бил на друго мнение и настоял дъщеря му да учи в Оксфордския университет.

Избухването на Втората световна война й дало добро оправдание да преустанови ученето си и, въпреки родителските повели - да започне да се обучава за медицинска сестра в болницата "Сейнт Томас" през 1944г.

За съжаление, болките в гърба продължили да я тормозят все така и тя била принудена да изостави любимата професия. Младата жена се върнала обратно в Оксфорд, където в крайна сметка се дипломирала като социален работник.

Хосписът

Докато била на служба в лондонската болница "Арчуей", Сондърс имала привилегията да общува и да се грижи за болния полски евреин Давид Тазма, с когото често обсъждали идеята за създаване на специална институция за хора, които са на прага на житейския си път. Иначе казано – място, в което пациентите достойно да посрещат своя край. Когато починал, полякът оставил на медицинската сестра 500 паунда, което било немалка сума за реализация на хрумването.

Смъртта на Давид съвпаднала със загубата на бащата й, както и на друг близък неин приятел. Всички тези събития я накарали още по-силно да пожелае да създаде гореспоменатото заведение. Преди това обаче, британката решила да направи нещо още по-важно – да стане лекар, тъй като това допълнително щяло да й послужи в грижата за болните.

До края на 1959г. първоначалният план за създаването на хосписа бил създаден. Той съдържал общо 10 страници и в следващите четири-пет години щял да бъде модифициран на няколко пъти. След като били събрани нужните средства, през 1965г. на строежа му бил поставен официален старт. Две години по-късно, през 1967г., "Сейнт Кристофър" приел първия си пациент, а в началото заведението разполагало с 54 легла. Малко по малко хосписът се разраснал, а към него бил добавен и център за научни проучвания. Самата Сондърс, както й съпругът, прекарали последните си дни в него.Сесили Сондърс със сигурност била личност с иновативен подход към медицинската професия, а високата й степен на хуманност и отдаденост били достойни за уважение и винаги вдъхновявали колегите й.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1179787/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЗаведенияНовиниИсторияСнимкиЛайфстайл