Начало История на медицината Случаи от историята, когато медицината си затваря очите пред смъртните наказания

Случаи от историята, когато медицината си затваря очите пред смъртните наказания

От 1791г.

Случаи от историята, когато медицината си затваря очите пред смъртните наказания  - изображение

На всички е известно, че от историческа гледна точка поведението на лекарите и образа на лечебното изкуство, което представляват, са въплъщение на етичния принцип да не се нанасят вреди и благотворността. За по-голяма част от медицинската история тези два принципа определят етичните граници на клиничната практика.

В днешната ни статия ще ви разкажем за методите на показните екзекуции и всички пъти, когато човечеството напълно умишлено извършва тежки нарушения не само срещу медицинската, но и срещу общочовешката етика.

Ще започнем с тъмните времена, когато френската революция превръща публичните обезглавявания в своеобразно зловещо зрелище. Устройството, с което се реализира това срамно голямо количество екзекуции, е наречено гилотина. Уредът, сеещ смърт, има висока дървена рамка. От нея е провесено стоманено острие с механизъм, който го стоварва върху врата на осъдения на смърт. Очевидци на смразяващото кръвта зрелище, свидетелстват, че понякога отрязаните глави остават живи няколко секунди след отделянето от тялото и гледат, изразявайки недоумение, болка или негодувание.

Целта на въвеждането на гилотината в края на XVIII век във Франция е осигуряването на бърза и достатъчно безболезнена смърт за осъдените. Първоначално средството за бърза смърт е наречено „louison” на името на Антоан Луи, медикът, избран на чело комисия, получила нареждане да построи безболезнен уред за изпълняване на смъртните присъди. Парижките медии обаче не са съгласни с нарицателното и постепенно започват да го наричат Мадам Гилотен, точно след като друг участник в комисията (той е професор по анатомия и член на Националната асамблея) д-р Жозеф-Игнаций Гилотен изнася реч през 1791 г. В словото си заявява, че осъдените следва да се екзекутират по един същ начин, без да се има предвид социалното им положение.

Нека бъдем честни - гилотината трудно може да бъде сравнена с по-ранните варварски методи за налагане на смъртно наказание (като например изкормването, разчленяването, набиването на кол, разпъването на кръст, изгарянето на клада потапянато във врящо масло и одирането, докато хората са още живи). Един от, за съжаление, изпитаните методи за мъчение, родил се в Древна Гърция и широко практикуван в средновековна Европа, се нарича колелото на Екатерина. То е наименувано на името на мъченицата света Екатерина Александрийска. Жертвите са умъртвявани по следния начин – завързвани са на дървено изправено колело, което след това, се завърта, а при въртенето екзекуторите чупят един по един крайниците й с тояга. Като жест на милосърдие и облекчаване на страданието последните удари - откъдето произлиза фразата „coup de grace” (от фр. - „удар на милосърдието") - биват нанасяни в областта на главата и гърба. След това прикрепят здраво към спиците на уреда безжизнените ръце на мъртвите и изправят телата им за зловещо назидание или за храна на птиците по полета и пътища. До края на революцията във Франция се прилага още една ужасяваща разновидност на гореописаното мъчение. Думата „roue” - колело (първото значение на колелото е „счупен” и произлиза от „roue”).

Вероятно като най-плашещата от всички видове смърт в списъка ни се подрежда китайското „линчи” („смърт на хилядите посичания”). Това е зловеща екзекуция чрез отрязване на парчета от тялото на осъдения. Последното смъртно наказание чрез линчи, е изпълнено публично през 1094 г. в Бейдзин (Пекин). Така е отнет животът на серийния убиец Уан Уейцин, а след това обществото допуска още 2 екзекуции през 2005 г., преди да това наказание да се отмени малко по-късно през същата година.
Друг бавен, жесток и безмерно болезнен метод за отнемане на живота е предпочитан за убийствата  на Испанската инквизиция. Той се състои в разтягането до смърт на жертвата - понякога с ужасяващите 30 сантиметра. Осъденият се прикрепя  към решетка, а след това с макари и скрипец започват да разтеглят частите на тялото му. Когато ставите неминуемо се разчленят, а костите се счупят, екзекуторът може по свое усмотрение да изтръгне с нажежени до червено клещи зърната, езика, носа или гениталиите на жертвата. Други печално известни на историята методи включват употребата на гарота – това е механичен уред, при който около шията на осъдения се прикрепя тел, въже или метална лента и постепенно се стягат, причинявайки бавна и мъчителна асфикция.

През 1888 г.  стоматологът Харолд Браун, който работи при Томас Едисон, създателят на електрическата крушка - изобретява електрическия стол. Устройството е приложено в действие още следващата година в Ню Йорк. Уредът си печели прозвището „Старата искра" и, за щастие, днес е пенсиониран в повечето американски щати, тъй като не е рядкост осъдените да избухнат в пламъци при изпълнение на присъдата.

Към днешна дата човечеството все още не е премахнало смъртното наказание. Просто методите за убийствата са по „рафинирани” – предпочитан метод е т.нар. летална инжекция – макар че няколко от скорошните екзекуции със смъртоносна доза лекарства се проточват много дълго и са крайно болезнени, което води до протести и призиви за отмяната им. В Китай - страната, първенец по брой (на годишна база) реализирани смъртни присъди - осъдените просто са застрелвани с пистолет във врата, а на семействата им се изпраща сметката за куршума.

Само за 2007 г. Китай екзекутира 470 души. Това е само официална статистика – възможно е бройката да е далеч по-висока. Китай, Иран, Саудитска Арабия, Пакистан и САЩ изпълняват 88 процента от всички смъртни екзекуции, осъществени годишно по света, а хуманността, етиката и принципите на медицината мълчат.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: Симон Себаг Монтефиоре, "Злодеите - най-жестоките мъже и жени в човешката история"

Снимка: www.dailyutahchronicle.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Природни катаклизмиИсторияЛайфстайлАнкетиПсихологияНовиниЛюбопитно