Начало История на медицината Стефан Ватев и ролята му за развитието на педиатрията в България

Стефан Ватев и ролята му за развитието на педиатрията в България

От 1905г.

Стефан Ватев и ролята му за развитието на педиатрията в България - изображение

Проф. Стефан Ватев безспорно е един от най-известните български лекари от миналото ни, който допринесъл изключително много за утвърждаването и усъвършенстването на педиатричната наука в страната ни.

Получил медицинското си образование в Лайпциг и специализирал в областта на детските болести в Берлин, през далечната 1905-та медикът бил избран за ръководител на детското отделение в Александровска болница (София). Това отделение, на практика, се смята за първата лечебна институция у нас, предназначена за грижа за най-малките и за третиране на техните специфични здравословни проблеми.

През 1918-та, в резултат на целенасочената дейност на проф. Ватев и на няколко негови колеги, стартирало изграждането на нова сграда за Детска клиника към гореспоменатата Александровска болница. Строежът й бил напълно финализиран през 1926-та.

Медицинското детско заведение имало интересна конструкция и се състояло от два главни павилиона. В първия били съсредоточени няколко важни отделения, между които кърмаческо, ревмокардиологично и хематологично. А във втория павилион първоначално били настанявани хлапетата със сериозни инфекциозни заболявания или такива, при които не било лесно да се постави диагноза поради неизяснения характер на заболяването им. По това време лечебният център разполагал с повече от 100 легла, като броят им варирал при случаи на епидемии. Малките пациенти били непрекъснато обгрижвани от добре обучени медицински сестри, като при избора на въпросните кадри се акцентирало много върху професионализма и отношението им към малчуганите.  През 1924-та проф. Стефан Ватев по своя инициатива стартирал в Детската клиника новаторска за времето си програма, а именно - т. нар. от него "здравно-съвещателна станция" за майки и за деца. Въпросната станция, която е своеобразен предшественик на съвременната детска консултация, се превърнала в събирателен пункт за родителите, които желаели да получат полезни препоръки, свързани с отглеждането на наследниците си. Виждайки, че програмата се радва на голям интерес, българският специалист, с подкрепата на Червения кръст, реализирал откриването й и на други места у нас. В тези кабинети се осъществявала най-вече профилактична дейност, а медиците в тях били натоварени със задачата да следят и наблюдават физическото и психическото развитие на мъниците до тригодишна възраст.

Необходимо е да споменем също, че д-р Стефан Ватев изиграл важна роля в основаването на Факултета по медицина към Софийския университет, на която институция през 1920-та бил избран за доцент. През 1923-та специалистът станал професор и пръв титуляр на Катедрата по детски болести, създадена в периода между 1919-та и 1920-та година. Благодарение на умелото му управление, в родната педиатрия било дадено начало на нови направления като профилактиката в детска възраст и социалната педагогика.

Заради своите постижения и отдаденост, българският лекар бил многократно награждаван и си спечелил уважението на цялата медицинска гилдия. Любопитното е, че освен от медицина, той живо се интересувал от антропология, етнология и праистория. Едно от най-любимите му занимания обаче било проучването на българския фолклор, а интересни открития по темата могат да бъдат открити в статията му "За народните лечители", публикувана през 1904-та година.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"История на медицинските науки в България", София, 2013 г.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаИсторияНовиниСпециалистиСоциални грижиЗдравни съветиСпортОрганизацииЗаведенияАлт. медицинаНормативни актове