Начало История на медицината Странни методи на лечение с дървеници от миналото – 1 част

Странни методи на лечение с дървеници от миналото – 1 част

От 200г.

Странни методи на лечение с дървеници  от миналото – 1 част  - изображение

Да се разболееш през първи век след Христа звучи безопасно само при едно условие: ако човек не се оплаква от чувствителен стомах. Ето защо: знаете ли, например, че един от предпочитаните лекове срещу настинка и висока температура от този ранен период е следният: смесват се точно седем … дървеници с яхния и сместа се поглъща /за дете – само четири дървеници/. И ако не вярвате, казваме веднага, че въпросната лечебна рецепта може да бъде открита в "De Materia Medica" – фармакопея, написана от римския военен медик Диоскорид от Аназарба. Лекарят твърди, че тези насекоми са изключително ефективни в третирането на "струпеи в областта на интимните зони". При очна инфекция Диоскорид препоръчва вредителите първо да се стрият със сол и да се комбинират с майчино мляко, а след това да се нанесат върху засегнатата зона.

Странно, но факт! Повече от 3,500 години хората се опитват да се освободят от упоритите дървеници. Да си го признаем направо: "засичането" на техните кръгли, плоски тела у дома често се превръща в причина за откровена паника, параноя и за търсене на всевъзможни начини за отстраняването им. Някои семейства дори се принуждават да сменят жилището си или изхвърлят ценни и скъпи предмети заради споменатите нашественици. Ала от древната медицинска история нататък, при това - съвсем не на шега, мнозина експерти използват животинките като медицинско средство, както и в редица лечебни комбинации. С напредването на вековете /но, очевидно, не и на медицината/, лекарствата, в състава на които присъстват дървениците, стават все повече и с още по-широка употреба. Те, например, започват да се използват за третиране на жълтеница; срещу повръщане; срещу летаргия; за справяне с ушни инфекции; при ухапвания от змии и в редица други спешни случаи. Любопитното е, че, вместо да причиняват оправданата истерия на домакините с присъствието си, неканените гости в по-късен етап дори служат за лечение на т.нар. хистерия, за което състояние при дамите се споменава още в древногръцките медицински документи.

"Назад във времето, присъствието на тези същества се приема като знак не само за занемареност, но също и като белег за святост – умъртвяването на плътта, като препратка към Христос, е нещо, което хората през Средновековието смятат за добро", обяснява историкът Лиза Сарасън от щатския университет в Орегон и автор на книга за социалната история на паразитите. Макар че изглежда странно за медицински цели да се употребяват именно паразитиращи създания, в миналото тези гадинки "играят голяма роля в живота на хората", пояснява Сарасън. Има и още: лековете с тяхно участие са безкрайно разнообразни, лесни за намиране и най-важното - безплатни. Процесът по приготвянето на отварите от дървеници зависи от болестта, която ще се третира с тях, както твърди и римският учен Плиний Стари, изявявал се през първата половина на 1-ви век.

Още една интересна подробност е тази, че ароматът на вредителите се смята за доказателство за тяхната здравословна полза. Вярвате или не, приема се, че миризмата на смачкани дървеници може да спре влошаването на катаракта, летаргия, болки в ушите, а дори - и на камъни в бъбреците. Може да се каже, че вредителите имат сходен аромат с този на кориандъра – мирис, който през 18-ти век е с репутация на повече от отвратителен и предизвиква порив за повръщане.

По статията работи: Красимира Костадинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.atlasobscura.com/articles/why-doctors-once-treated-fevers-and-hysteria-with-mashedup-bedbugs

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниФизиологияЛюбопитноСнимкиБотаника