Начало История на медицината Странни методи на лечение с дървеници от миналото – 2 част

Странни методи на лечение с дървеници от миналото – 2 част

От 1553г.

Странни методи на лечение с дървеници  от миналото – 2 част  - изображение

Колкото и да ви се струва странно, през 16-ти век британският натуралист, медицински ентусиаст и писател Томас Мъфет обръща внимание в своята творба "The Theater of Insects" /издадена посмъртно по-късно, през 1658 година/ на "лечебните" свойства на дървениците. В книгата може да се открие любопитна рецепта, при която паразитите се смесват с кръв от костенурка, а въпросната смес се използва за третиране на ухапано от змия. Английският натуралист акцентира върху факта, че, не само тези, но и редица други, иначе смятани за вредни, насекоми се оказват също толкова ефективни в лечебен аспект. "Много англичани са установили от личен опит, че изпиването на драм и половина овчи въшки сигурно и бързо лекува жълтеница", обяснява още Томас.

За да аргументира тезите си, Мъфет се позовава на откритията на учени и медици, между които е и името на д-р Конрад Геснър. Говори се, че именно през 16-ти век Геснър се нагърбва със задачата да тества много от лекарствените средства, в състава на които дървениците взимат дейно участие. Става ясно, че тези необичайни "лекарства" са не само ефикасни за облекчаване на ухапвания и ужилвания, но също така притежават и отлично диуретично действие. Освен това, могат да се използват и за предотвратяване на нерегламентирано нощно уриниране при малки деца.

Все пак, колкото и да са полезни, през 17-ти век и най-вече – през 18-ти, на въпросните насекоми вече започва да се гледа като на нежелани гости в спалнята, резултат от промененото отношение към паразитите не само на Стария континент, но и в глобален мащаб. Поставено е началото на епоха, в която хората започват да проучват обкръжаващия ги свят с микроскоп, а по-заможните семейства, за да се отличат от бедните и да демонстрират превъзхождащата си класа – да обръщат по-голямо внимание на чистотата у дома. Появяват се реклами на специалисти, готови да отърват всяко семейство от домашните вредители за нула време. Интересното е, че, като съдържание, рецептите за "унищожението" им са дори по-впечатляващи от тези, в които насекомите участват като лечители.

В крайна сметка, медицинската репутация на дървениците постепенно "потъва" в забрава. Въпреки че в края на 19-ти век в някои семейства все още се приготвят домашни препарати срещу някои тумори и гуша, специалистите в здравните журнали критикуват подобни странни лечебни средства от миналото, посочвайки тяхната абсурдност и никаква научна обоснованост. Така или иначе, дървениците заслужено стават част от странните методи за лечение, въпреки че от предишната им слава вече няма и следа.

По статията работи: Красимира Костадинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.atlasobscura.com/articles/why-doctors-once-treated-fevers-and-hysteria-with-mashedup-bedbugs

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История