Начало История на медицината Странни методи на лечение. Клизма и кръвопускане

Странни методи на лечение. Клизма и кръвопускане

От 1643г.

Странни методи на лечение. Клизма и кръвопускане - изображение

Клизмите са сред методите на лечение, известни на човечеството от незапомнени времена. За тях е споменато за пръв път в египетския Еберс папирус, който датира от XVI век пр.н.е. През XVII век нетрадиционният метод на лечение се превръща в модерна практика. Приложението на клизмите било широко - от лечение на проблеми със стомашно-чревния тракт (това в общи линии е оправдано) до хипертония. Модата на странния метод на лечение е въведена от крал Луи XIII (1601 – 1643 година). Той бива подложен на процедурата около 200 пъти в годишно.

Като една от най-популярните лечебни процедури в историята на медицината, се определя и лечебното кръвопускане. Древните гърци са първият народ, за който има доказателства, че се е лекувал с кръвопускане, но манипулацията добива особена популярност около XI - XIX век, отново благодарение на крал Луи XIII, който преживява 47 "лечебни" процедури за по-малко от една година. В онези дни кръвопускането се прилага на пациентите като универсален лек за почти всички болести, а ако по време на рискованата процедура болният почине, се счита, че по време на терапията е бил освободен от твърде малко количество кръв.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://museum.impharma.ru/text/441

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛеченияНовиниЗдравни съветиНормативни актовеКлинични пътекиЛюбопитноАлтернативна медицинаСпортПсихологияЛайфстайлФизиологияХранене при...СнимкиМедицински изследванияОрганизацииСпециалистиДиетиБотаникаЗаведенияИнтервютаСоциални грижиГеографияАнкетиЛичности