Начало История на медицината Строгите правила за красота на императрица Елизабет Баварска

Строгите правила за красота на императрица Елизабет Баварска

От 1837г. до 1898г.

Строгите правила за красота на императрица Елизабет Баварска - изображение

Императрица Елизабет Баварска става известна като една от най-красивите жени на 19-ти век. Външният вид на знатната особа покрива всички еталони за женска хубост не само за времето си, но и спрямо съвременните стандарти. Тоалетите на баварската принцеса, както и нейните красиви коса и кожа, са обект на завист и възхищение в продължение на десетилетия из всички кътчета на Европа. Разбира се, за да поддържа своят безупречен вид, тя спазва строга диета, съчетана с козметични процедури и редовно спортуване.

Най-емблематичният аспект от визията на благородницата е нейната дълга кестенява коса. Къдриците на императрицата са винаги изрядни и подредени в стилна прическа. Разбира се, Елизабет Баварска разполага със своя лична фризьорка, чиято единствена задача е да се грижи за косата на знатната дама. Името на коафьорката е Фани Фейфалик. В нейните задължения влизат ежедневно къдрене, ресане и оформяне на прически, а на няколко седмици и пълно измиване на къдриците на императрицата.

Портрет на Императрица Елизабет Баварска Тъй като Фани Фейфалик изпълнява изрядно своите задължения, тя се сдобива с известен авторитет в императорския двор. Понякога тя изпраща свой колега в покоите на Елизабет, който трябва да я замести, тъй като тежката работа от вчера е изморила пръстите й. Благородната дама, разбира се, не остава доволна от тази смяна, но няма как да накаже най-добрата си фризьорка, затова просто увеличава заплатата й на 2000 австрийски гулдена годишно.

Все пак имперската фризьорка получава с право повишението си, тъй като ежедневните грижи за косата на Елизабет Баварска са наистина изтощаващо занимание. Всяка сутрин Фейфалик поставя къдриците на господарката си в сребърна купа и внимателно ги разресва с гребен. След това започва да сплита сложна прическа, състояща се от множество плитки и панделки. За да може всички кичури да стоят на мястото си, тя използва специален вид залепваща лента, която поставя в гънките на фризурата.

В посветената на императрицата биография, написана от Лудвиг Мерке, се споменава, че знатната дама миела косата си веднъж на 3 седмици, като я изплаква със смес от сурови яйца и бренди. След това отмивала мръсотията с вода и оставя влагата да се оттече на пода. Мократа й дълга коса тежала толкова, че Елизабет понякога получавала главоболие по време на съхненето.

Друг неприятен аспект от режима на австрийската императрица е нейната диета. През 19-ти век пластичните операции са много рискови и се използват само при родилни дефекти или битови контузии. Затова единственият начин за поддържане на тялото в добра форма остава правилното хранене, съчетано със спорт. Елизабет се откроява със своята фина талия, която до последните й мигове била по-тясна от тази на някои жени, които все още не са раждали. Причината за това е внимателно подбраното й дневно меню. То включва варени яйца, портокали и прясно мляко. Дамата се въздържа от почти всички блюда по време на кралските пирове, като обикновено опитва само някои от сосовете.

Императрица Елизабет Баварска , снимкаЗа да избегне бръчките и другите дефекти по кожата, императрицата използва няколко маски за лице. Първата се състои от намачкани на пюре ягоди. След като отмие сместа, тя нанася втори слой, този път направен от телешко месо. И двете рецепти са дело на самата знатна дама.

Спортът също става важна част от живота на Елизабет Баварска. Всеки ден тя прекарва няколко часа в бързо ходене, както и във въртене на обръч и вдигане на малки тежести. Упражненията дават невероятен резултат, който е отбелязан от авторката на биографии Бригите Хаман, която пише, че „фигурата на австрийската императрица се откроява от силуетите на всички други дами, тъй като през 19-ти век поддържането на фигура било още по-трудно, тъй като нямало готови фитнес програми и професионални диети.“ Когато знатната дама надява типичния за епохата корсет, нейната талия става около 50 см.

За съжаление дори добрата форма на Елизабет не успява да я спаси от нейния похитител. Знатната дама е нападната от италиански анархист по време на посещението си в Женева. Убиецът пронизва гръдта на благородницата, но заради стегнатия си корсет и тренираното си тяло тя успява да стигне съвсем сама до най-близкото оживено място, където припада на паважа. След няколко часа обичаната жена-монарх умира в една от най-реномираните женевски болници. След аутопсията лекарите разбират, че острието на убиеца е пронизало белия дроб и сърцето на жената и остават удивени от факта, че е успяла да извърви дори няколко крачки след фаталното нападение.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: crownstiarasandcoronets.blogspot.com

www.scandalouswoman.blogspot.com

klimbim2014.wordpress.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноДиетиПсихологияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаСпортРецептиВидеоАнкетиНормативни актовеЛеченияНовиниТестовеЗаведенияБотаникаИнтервютаОрганизацииКалкулаториПроизводители